ZNP zapowiada strajk generalny

[2016-12-21 12:22:57]

Po spotkaniu z prezydentem Andrzejem Dudą, przewodniczący Związku Nauczycielstwa Polskiego Sławomir Broniarz zapowiedział strajk generalny w szkołach.

Broniarz powiedział, że ZNP domaga się od rządu złożenia w Sejmie wniosku o wycofanie ustaw wprowadzających reformę oświaty i zwiększenia nakładów na edukację. Ustawy przywracające 8-letnie szkoły podstawowe, 4-letnie licea i 5-letnie technika zostały w zeszłym tygodniu uchwalone przez Sejm. Senat nie wprowadził do nich poprawek. Po podpisaniu ich przez prezydenta tzw. „reforma Zalewskiej” wejdzie w życie.

ZNP uważa, że reforma edukacji jest nieuzasadniona i nieprzemyślana, wprowadza wieloletni chaos organizacyjny i programowy, naraża dziesiątki tysięcy nauczycieli na utratę pracy, a koszt jej wprowadzenia poniosą samorządy. Związek wyliczył, że w dwóch pierwszych latach reformy jej koszt wyniesie 985 mln zł.

Broniarz spotkał się w tej sprawie z prezydentem Dudą. Według relacji szefa ZNP, prezydent zastrzegł, że na razie ustawy nie podpisze, bo jest ona w procesie konsultacji. ZNP ma przedstawić prezydentowi szczegółowe zastrzeżenia do reformy oświaty.

20 grudnia Zarząd Główny ZNP zdecydował, że rozpoczyna procedury zmierzające do wszczęcia sporu zbiorowego. Strajk jest ostatnim elementem sporu zbiorowego.

Przyczyną decyzji ZG ZNP jest niespełnienie postulatów ZNP dotyczących wycofania uchwalonych przez Parlament zmian systemowych dotyczących nowego ustroju szkolnego oraz zwiększenia nakładów na oświatę, w tym podwyżki wynagrodzeń pracowników oświaty.

Procedury sporu zbiorowego będą dotyczyć wszystkich szkół i innych placówek objętych działaniami ZNP.

Ze względu na wieloetapowość sporu zbiorowego i okres ferii zimowych, ewentualny strajk nauczycieli oraz pracowników szkolnej administracji i obsługi - jednocześnie w całym kraju - jest możliwe dopiero po 28 lutego. To jednak nie oznacza, że poszczególne szkoły nie mogą zastrajkować wcześniej.

WCh

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.