Wielka Brytania: Konserwatyści zwyciężają, ale tracą większość (akt.)

[2017-06-09 00:13:22]

W wyborach parlamentarnych w Wielkiej Brytanii zwyciężyli konserwatyści, lecz nie będą w stanie samodzielnie rządzić.

Rządząca Partia Konserwatywna uzyskała poparcie 42,4 proc. wyborców i obejmie 318 na 650 mandatów poselskich w Izbie Gmin (14 mniej niż w ostatnich wyborach). Partia Pracy Jeremy'ego Corbyna zdobyła 40 proc. poparcia i 262 mandaty (30 mandatów więcej). Na trzecim miejscu, z 35 mandatami, uplasowała się socjaldemokratyczna Szkocka Partia Narodowa Nicoli Sturgeon (21 mandaty mniej). Na czwartym miejscu znaleźli się Liberalni Demokraci Tima Farrona z 7,4 proc. głosów i 12 mandatami (4 więcej). Pozostałe partie zdobyły łącznie 22 mandaty.

Komentatorzy zwracają uwagę, że rozpisanie przedterminowych wyborów z inicjatywy premier Theresy May okazało się katastrofalnym błędem politycznym. Torysi zamiast zyskać więcej mandatów, co miało wzmocnić ich pozycję w negocjacjach ws. Brexitu, stracili samodzielną większość w parlamencie.

Waldemar Chamala

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 lipca:

1919 - Policja aresztowała członków ostatniej Rady Delegatów Robotniczych w Zagłębiu Dąbrowskim.

1919 - W Polsce odbyła się masowa akcja protestacyjna przeciwko zbrojnej interwencji Ententy w wewnętrzne sprawy Rosji i Węgier - państw ogarniętych rewolucją społeczną. Akcję organizowały KPRP, PPS i KC KZZ.

1923 - Urodził się Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

1960 - Sri Lanka: Sirimavo Bandaranaike (z lewicowej Partii Wolności) została premierem jako pierwsza na świecie kobieta-szef rządu.

1968 - Uruchomiono największy polski sztuczny zbiornik wody na Sanie w Solinie o powierzchni 21,1 km2.

1982 - 11 żołnierzy zginęło, a 50 osób zostało rannych w dwóch eksplozjach bomb podłożonych przez IRA w Hyde Parku i Regent’s Park w Londynie.

2005 - W Kanadzie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2007 - Izrael z uwolnił 255 więźniów palestyńskich, w większości z ugrupowania Al-Fatah.

2012 - USA: w kinie w mieście Aurora w stanie Kolorado 25-letni James Holmes otworzył ogień do widzów, zabijając 12 i raniąc 58 z nich.