Brazylia: Lula pójdzie do więzienia

[2018-04-05 13:14:16]

Sąd Najwyższy Brazylii orzekł, że były prezydent Luiz Inácio Lula da Silva musi rozpocząć karę 12 lat więzienia.

Stosunkiem głosów 6 do 5 odrzucił tym samym prośbę Luli o pozostanie na wolności, dopóki nie wykorzysta on wszystkich możliwości apelacji.

W styczniu tego roku sąd apelacyjny w Porto Alegre zatwierdził wyrok sądu pierwszej instancji, uznający 72-letniego polityka za winnego korupcji i prania pieniędzy. Sąd podwyższył karę 9 i pół roku pozbawienia wolności do 12 lat i jednego miesiąca. Chodziło o rzekome przyjęcie korzyści majątkowych w wysokości 3,7 mln reali (ok. 1 mln euro) od koncernu budowlanego OAS, ciągnącego zyski z zamówień publicznych.

Lula cały czas utrzymuje, że jest niewinny i padł ofiarą politycznego prześladowania.

Pomimo wyroku skazującego Partia Pracujących (Partido dos Trabalhadores, PT) oświadczyła, że zamierza wystawić Lulę jako swojego kandydata w wyborach prezydenckich. Lula, który pełnił urząd prezydenta Brazylii w latach 2003-2010, prowadzi obecnie w przedwyborczych sondażach. Wybory mają odbyć się 7 października. Zgodnie z brazylijskim kodeksem wyborczym nie mogą w nich startować kandydaci, którzy są skazani. Jednak adwokaci Luli argumentują, że ta reguła może być stosowana dopiero wówczas, gdy oskarżony wyczerpie wszystkie możliwości apelacji.

wch

fot. Agência Brasil

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.