GUS: Duży wzrost cen paliwa

[2018-08-15 23:27:11]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w lipcu bieżącego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do czerwca 2018 roku spadły o 0,1%, a w porównaniu z lipcem ubiegłego roku wzrosły o 2,0%. W czerwcu roczna inflacja również wynosiła 1,7%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny transportu – o 10,1% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu o 18,0%), restauracji i hoteli – o 2,9%, edukacji, żywności i napojów bezalkoholowych oraz użytkowania mieszkania lub domu i nośników energii – po 2,2%. Najbardziej zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 4,2% i łączności – o 1,7%.

W porównaniu z czerwcem 2018 roku najbardziej wzrosły ceny rekreacji i kultury – 1,8%, a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – 3,5%.

Z cen żywności w skali roku najbardziej podrożały jajka – o 25,8% i masło – o 19,0%.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.