GUS o wypadkach przy pracy

[2018-09-06 22:55:21]

Statystyki GUS wydają się optymistyczne, ale warto pamiętać, że liczba wydatków w Polsce wciąż należy do najwyższych w Unii Europejskiej. Oficjalne statystyki nie obejmują też wielu wypadków, które mają miejsce przy umowach cywilno-prawnych i w szarej strefie. Ponadto wielu pracodawców naciska na pracowników, aby nie zgłaszali uszczerbków na zdrowiu związanych z pracą.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat liczby ofiar wypadków przy pracy w pierwszej połowie bieżącego roku.

Wynika z nich, że w tym czasie łączna liczba poszkodowanych w wypadkach przy pracy wyniosła 37007 osób i była mniejsza o 5,3% niż rok wcześniej. W pierwszej połowie 2018 r. wypadkom ciężkim uległo 202 osób, czyli o 9,4% mniej niż przed rokiem. Wypadkom śmiertelnym uległo 73 osób, czyli o 21,5% mniej niż w pierwszym półroczu 2017 r. Najwięcej wypadków śmiertelnych było w budownictwie – 20, przetwórstwie przemysłowym – 14 oraz transporcie i gospodarce magazynowej – 12.

Zmalała również liczba poszkodowanych przypadająca na 1000 osób pracujących (tzw. wskaźnik wypadkowości) z 3,07 w I półroczu 2017 r. do 2,81 w I półroczu 2018 r.

W konsekwencji wypadków przy pracy pracownicy opuścili 1,06 mln dni, czyli 28,8 dni na jednego poszkodowanego.

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

25 kwietnia:

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.