Dyskryminacja kobiet na rynku pracy

[2018-10-04 23:43:50]

Dyskryminacja kobiet jest jednym z najbardziej uderzających przykładów niesprawiedliwości i bezprawia. Wszak zakaz dyskryminacji ze względu na płeć jest wpisany w Konstytucję i wiele dokumentów prawa krajowego i unijnego. Niestety kolejne rządy nie podejmują działań na rzecz równości płci, a PiS wręcz pogłębia dyskryminację kobiet. Różnicowanie wieku emerytalnego, podniesienie wieku obowiązkowej edukacji szkolnej, lekceważenie opieki przedszkolnej i senioralnej, umacnianie konserwatywnych wzorców ról płciowych - to nie jest dobra zmiana dla kobiet.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane porównawcze na temat sytuacji kobiet i mężczyzn na polskim rynku pracy. Wynika z niego, że sytuacja kobiet jest znacznie gorsza niż mężczyzn. Według GUS aktywność zawodowa kobiet w 2017 roku wyniosła zaledwie 48,0%, a mężczyzn 65,1%, co oznacza, że różnica między płciami wyniosła aż 17,1 pkt proc. GUS zwraca uwagę, że wskaźnik aktywności zawodowej dla kobiet był identyczny jak w 2011 r. i znacznie niższy niż w roku 2013 i 2015. Jednocześnie od 2011 roku o blisko 80 tys. spadła liczba pracujących kobiet i o 90 tys. wzrosła liczba pracujących mężczyzn. Duża różnica między płciami zachodzi też w odsetku osób pracujących – jest ich 45,8% wśród kobiet i 62,2% wśród mężczyzn.

GUS podkreśla, że znacznie więcej kobiet niż mężczyzn jest biernych zawodowo z powodu obowiązków rodzinnych. Wśród osób w wieku 25-44 lata dotyczy to blisko 80% biernych zawodowo kobiet i zaledwie 20% biernych zawodowo mężczyzn.

Wciąż utrzymuje się duża różnica w poziomie wynagrodzeń między kobietami i mężczyznami. W październiku 2016 roku przeciętne wynagrodzenie mężczyzn było aż o 18,5% wyższe od przeciętnego wynagrodzenia kobiet.

GUS zwraca też uwagę, że wśród pracujących kobiety są znacznie lepiej wykształcone od mężczyzn – aż 44,7% z nich w ubiegłym roku miało wyższe wykształcenie, a wśród mężczyzn zaledwie 27,1%.

WĘGRY 1956 – ANTYSTALINOWSKA REWOLUCJA ROBOTNICZA
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
24 października (środa), godz. 18.30
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 października:

1915 - 25 tysięcy kobiet na ulicach Nowego Jorku domagało się przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej dokonał zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijając 18 hitlerowców.

1944 - Założono Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

1956 - Początek powstania na Węgrzech.