Pracownicy handlu chwalą wolne niedziele, ale wolą wyższe płace

[2018-11-20 17:57:20]

Polskie społeczeństwo jest bardzo podzielone odnośnie regulacji dotyczących pracy w niedzielę. Dotyczy to też kasjerów i kasjerek. Po raz kolejny okazało się jednak, że pracownicy sieci handlowych woleliby wyższe płace od zakazów, tym bardziej, że ograniczenie handlu w niedzielę nie skraca tygodniowego ani miesięcznego wymiaru czasu pracy. Warto też pamiętać, że wielu pracowników od lat pracuje w niedzielę i obecny rząd nie zainteresował się ich sytuacją. Dotyczy to chociażby służby zdrowia, gastronomii, ochrony, transportu, policji, energetyki czy edukacji. Wprowadzenie 2,5 razy wyższych płac za pracę w niedzielę niż za pracę w dni powszednie oznaczałoby więc znaczne podniesienie wynagrodzeń dla setek tysięcy pracowników. Jeżeli rząd uważa, że niedziela powinna być wolna od pracy, to powinien zapewnić wysoki ekwiwalent pieniężny pracownikom, którzy w tym dniu nie mogą odpoczywać.

Piotr Szumlewicz

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny zakazu handlu wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono 27-28 października w różnych sieciach handlowych w 36 polskich miastach na zlecenie „Gazety Wyborczej”.

Łącznie wśród pracowników handlu 71% osób zadeklarowało, że zakaz handlu w niedzielę jest dobrym rozwiązaniem, a 25% wyraziło przeciwną opinię. Jednocześnie 76% badanych kasjerów i kasjerek zadeklarowało, że ma więcej czasu dla siebie, rodziny i znajomych.

Znacznie bardziej zróżnicowane padły odpowiedzi na pytanie, „czy praca w niedzielę ci pasuje”. „Nie” i „zdecydowanie nie” odpowiedziało 50% badanych, ale aż 46% respondentów odpowiedziało pozytywnie. Na pytanie, czy praca w niedzielę wiąże się z mniejszymi zarobkami negatywnie odpowiedziało 62% badanych, a pozytywnie 28%.

Okazuje się natomiast, że aż 54% respondentów wolałoby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową, niż mieć wolne w niedzielę. Przeciwne zdanie wyraziło 39% respondentów.

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.