Triumf PiSu w wyborach do Parlamentu Europejskiego, klęska Lewicy Razem (akt.)

[2019-05-27 08:37:13]

Polacy wybrali w niedzielę europarlamentarzystów. Państwowa Komisja Wyborcza opublikowała już oficjalne wyniki wyborów.

Na pierwszym miejscu jest Prawo i Sprawiedliwość, na które oddano 45,38 proc. głosów. Drugie miejsce zajęła Koalicja Europejska z wynikiem 38,47 proc. Trzeci wynik osiągnęła Wiosna, na którą oddano 6,06 proc. głosów.

Poniżej progu wyborczego znalazła się jednak Konfederacja KORWiN, Braun, Liroy, Narodowcy, zdobywając 4,55 proc. głosów. Kukiz’15 uzyskał poparcie na poziomie 3,69 proc., zaś Lewica Razem 1,24 proc. głosów.

Pozostałe komitety wyborcze uzyskały wyniki na poziomie niższym niż 1 proc.

Frekwencja wyniosła 45,68 proc, co stanowi rekord. Nieważnych głosów oddano nieco ponad 112 tys., co stanowi 0,82 proc. całości. To z kolei najmniej w historii.

Mandaty zdobyli m.in: Włodzimierz Cimoszewicz (219.677), Marek Belka (182.517), Bogusław Liberadzki(99.897) i Leszek Miller (48.473), Marek Balt (45.043) z Sojuszu Lewicy Demokratycznej, kandydujący z Koalicji Europejskiej. Wśród kandydatów Zielonych najlepsze wyniki miały Julia Rokicka (9.775), Miłka Stępień (8.874) i Urszula Zielińska (7.783).

Wiosna zdobyła trzy mandaty, które otrzymają: Robert Biedroń (96.388 głosów), Sylwia Spurek(55.306) i Łukasz Kohut(48.473). Startująca z tej samej listy Paulina Piechna-Więckiewicz otrzymała 17.033 głosów.

Wśród kandydatów Lewicy Razem najwięcej głosów uzyskali: Adrian Zandberg (17.108), Piotr Ikonowicz, lider Ruchu Sprawiedliwości Społecznej (10.568), Maciej Konieczny (9.878), Marcelina Zawisza (9.213), Jan Orkisz, wiceprzewodniczący Unii Pracy (7.220) oraz Waldemar Witkowski, przewodniczący UP (7.112).

wch

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).