Niemcy: Szefowa SPD odchodzi z polityki

[2019-06-03 10:43:40]

Przewodnicząca Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD) Andrea Nahles ogłosiła, że rezygnuje z kierowania tym ugrupowaniem. Nie będzie też szefować klubowi SPD w Bundestagu, a nawet zapowiedziała całkowitą rezygnację działalności politycznej. W ten sposób wzięła ona na siebie odpowiedzialność za fatalny wynik niemieckich socjaldemokratów w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Była przedstawicielką lewicowego skrzydła partii.

W wyborach europejskich z 26 maja SPD zdobyło zaledwie 15,8 proc. głosów. Był to co prawda trzeci wynik, ale socjaldemokraci liczyli na znacznie więcej. W porównaniu z wyborami z 2014 r. SPD straciło aż 11,5 proc. poparcia i będzie mieć o 11 mandatów mniej w Parlamencie Europejskim. Reprezentować będzie ich teraz w Strasburgu 16 europosłów.

Wyraźnie lepszy wynik od SPD zanotowała nie tylko chadecka CDU/CSU, którą poparło 28,9 proc. wyborców, ale także Zieloni, którzy stanowią konkurencję dla SPD po lewej stronie niemieckiej sceny politycznej. Zdobyli oni aż 20,5 proc. głosów i zwiększyli liczbę mandatów o 10. Także lewicowa die Linke utraciła poparcie, które okazało się teraz dwa razy mniejsze niż skrajnie prawicowej Alternatywy dla Niemiec (AfD).

wch

fot. Wikimedia Commons

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).