Wylosowano numery list wyborczych

[2019-09-13 14:19:50]

Karty (wyborcze) rozdane. Organizacja tegorocznych wyborów przebiega w przyspieszonym trybie, co rzutuje na to, że powstało stosunkowo niewiele ogólnokrajowych list wyborczych, jak i takich, które skupiają się w kilku lub kilkunastu okręgach wyborczych. Sprawdzian wyborczy już 13 października. Pewne wydaje się, że miejsce pierwsze na liście wyborczej wzmocni szanse PSL w znalezieniu się w przyszłym Sejmie. Także trzecie miejsce od góry dla KW SLD jest dość korzystne dla wyborcy, który lustruje kartę do głosowania od góry. Karta wyborcza, tak jak w ostatnich wyborach do Parlamentu Europejskiego, ma mieć postać wielkiej kartki, na której będą oznaczone komitety wyborcze (według wylosowanej numeracji), a pod nazwą komitetu znajdą się nazwiska kandydatów do Sejmu z danej listy. Znacznie prościej będą wyglądać karty do głosowania na kandydatów do Senatu. W rzadkich wypadkach znajdziemy tam więcej niż trzy nazwiska.

tr
W dniu dzisiejszym Państwowa Komisja Wyborcza przeprowadziła losowanie list wyborczych dla poszczególnych komitetów startujących w wyborach parlamentarnych 13 października bieżącego roku. Pięć pierwszych miejsc na karcie do głosowania otrzymują komitety, które zarejestrowały swoich kandydatów we wszystkich 41 okręgach wyborczych do Sejmu. Są to kolejno:
Lista nr 1 - KW Polskie Stronnictwo Ludowe
Lista nr 2 - KW Prawo i Sprawiedliwość
Lista nr 3 - KW Sojusz Lewicy Demokratycznej
Lista nr 4 - KW Konfederacja Wolność i Niepodległość
Lista nr 5 - KKW Koalicja Obywatelska PO .N IPL Zieloni

Pozostałe komitety, które zarejestrowały listy w więcej niż w jednym okręgu, ale mniej niż we wszystkich 41 okręgach, otrzymały dalsze numery:
Lista nr 6 - KW Prawica
Lista nr 7 - KW Akcja Zawiedzionych Emerytów i Rencistów
Lista nr 8 - KWW Koalicji Bezpartyjni i Samorządowcy
Lista nr 9 - KW Skuteczni Piotra Liroya-Marca

Tomasz Rysz

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1936 - Rozpoczął się strajk okupacyjny w fabryce "Metalurgia" w Częstochowie. Trwał do 14.06.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.