Wylosowano numery list wyborczych

[2019-09-13 14:19:50]

Karty (wyborcze) rozdane. Organizacja tegorocznych wyborów przebiega w przyspieszonym trybie, co rzutuje na to, że powstało stosunkowo niewiele ogólnokrajowych list wyborczych, jak i takich, które skupiają się w kilku lub kilkunastu okręgach wyborczych. Sprawdzian wyborczy już 13 października. Pewne wydaje się, że miejsce pierwsze na liście wyborczej wzmocni szanse PSL w znalezieniu się w przyszłym Sejmie. Także trzecie miejsce od góry dla KW SLD jest dość korzystne dla wyborcy, który lustruje kartę do głosowania od góry. Karta wyborcza, tak jak w ostatnich wyborach do Parlamentu Europejskiego, ma mieć postać wielkiej kartki, na której będą oznaczone komitety wyborcze (według wylosowanej numeracji), a pod nazwą komitetu znajdą się nazwiska kandydatów do Sejmu z danej listy. Znacznie prościej będą wyglądać karty do głosowania na kandydatów do Senatu. W rzadkich wypadkach znajdziemy tam więcej niż trzy nazwiska.

tr
W dniu dzisiejszym Państwowa Komisja Wyborcza przeprowadziła losowanie list wyborczych dla poszczególnych komitetów startujących w wyborach parlamentarnych 13 października bieżącego roku. Pięć pierwszych miejsc na karcie do głosowania otrzymują komitety, które zarejestrowały swoich kandydatów we wszystkich 41 okręgach wyborczych do Sejmu. Są to kolejno:
Lista nr 1 - KW Polskie Stronnictwo Ludowe
Lista nr 2 - KW Prawo i Sprawiedliwość
Lista nr 3 - KW Sojusz Lewicy Demokratycznej
Lista nr 4 - KW Konfederacja Wolność i Niepodległość
Lista nr 5 - KKW Koalicja Obywatelska PO .N IPL Zieloni

Pozostałe komitety, które zarejestrowały listy w więcej niż w jednym okręgu, ale mniej niż we wszystkich 41 okręgach, otrzymały dalsze numery:
Lista nr 6 - KW Prawica
Lista nr 7 - KW Akcja Zawiedzionych Emerytów i Rencistów
Lista nr 8 - KWW Koalicji Bezpartyjni i Samorządowcy
Lista nr 9 - KW Skuteczni Piotra Liroya-Marca

Tomasz Rysz

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.