Lewica złożyła projekt ustawy o ZUS

[2019-11-19 23:32:01]

Jeszcze zanim PiS wycofał swój projekt ustawy dotyczący 30-krotności składek ZUS, Lewica złożyła własny projekt ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

Zakłada on m.in. zniesienie rocznego ograniczenia podstawy wymiaru składek w postaci 30-krotności prognozy przeciętnego wynagrodzenia oraz wprowadzenie pojęcia najwyższej emerytury w wysokości równej 6-krotności wynagrodzenia minimalnego w roku poprzedzającym rok przejścia na emeryturę. W projekcie Lewicy znalazła się również propozycja podwyższenia emerytury minimalnej do 1600 zł i wprowadzenie emerytury maksymalnej, która w pierwszym roku obowiązywania wynosiłaby 15,6 tys. zł.

Projekt ustawy będzie prezentować w Sejmie posłanka Lewicy Razem Magdalena Biejat, przewodnicząca komisji polityki społecznej i rodziny. Ten projekt przywraca myślenie o emeryturach w kategorii solidarności społecznej – stwierdziła.

wch

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.