Ukazał się nowy numer "Magazynu Dialogu Społecznego Fakty"!

[2020-01-09 21:56:43]

Ukazał się drugi numer „Magazynu Dialogu Społecznego Fakty”. Pismo kilka miesięcy temu zmieniło redaktora naczelnego (został nim Piotr Szumlewicz), szatę graficzną, poruszaną problematykę, grafikę i autorów. Zmieniło też nazwę – wcześniej wychodziło pod nazwą „Magazyn Gospodarczy Fakty”. Dotychczas „Fakty” były pismem gospodarczym, które trafiało głównie do środowisk przedsiębiorców i samorządowców. Po zmianach redakcja chce dotrzeć do szerszego grona czytelników i uczynić magazyn bardziej opiniotwórczym.

W drugim numerze po zmianach trzy główne tematy dotyczą automatyzacji pracy, deficytów polskiej polityki społecznej i łamania praw pracowniczych.

W dziale o automatyzacji pracy nasi autorzy dowodzą, że automatyzacja pracy jest wynikiem decyzji o charakterze politycznym i zależy od siły partnerów społecznych. Na ten temat piszą m.in. Sławomir Czapnik, Jan Zygmuntowski, Piotr Szumlewicz. Jest też wywiad z Tomaszem Płomińskim.

W dziale o polityce społecznej m.in. Beata Siemieniako pokazuje, że sądy w Polsce i na świecie uprzywilejowują ludzi bogatych, a Rafał Bakalarczyk dowodzi, że bilans rządów Prawa i Sprawiedliwości odnośnie polityki społecznej jest mizerny. Przeprowadziliśmy też wywiad z wiceprezesem Polskiego Funduszu Rozwoju, Bartoszem Marczukiem, z którym spieramy się o sensowność Pracowniczych Planów Kapitałowych.

W dziale o rynku pracy m.in. Piotr Moniuszko mówi o patologiach na Poczcie Polskiej, Krystian Kosowski opowiada o bezprawie w warszawskim Mordorze, Marek Szymaniak dowodzi, dlaczego w Polsce nie ma rynku pracownika, a szef Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, Cezary Kaźmierczak mówi, że łatwiej mu porozumieć się ze związkami zawodowymi niż innymi organizacjami pracodawców.

W numerze pojawia się też analiza sytuacji w transporcie lotniczym, w tym autorzy odsłaniają nieprawidłowości w Państwowych Portach Lotniczych, dotyczące prezesa firmy, Mariusza Szpikowskiego. Redakcja pokazuje, jak CBA zabrało papiery obciążające prezesa z Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Jest też wywiad z Renatą Grzywną, była szefową dzialu HR, którą opowiada o mobbingu ze strony Szpikowskiego.

Ponadto w nowym numerze magazynu m.in. Jan Śpiewak komentuje sytuację polityczną po wyborach, a Wojciech Łobodziński tłumaczy, jakie są ich skutki dla związków zawodowych. Jest też omówienie niedawnego wyroku Trybunału Konstytucyjnego, który orzekł, że długi szpitali nie mogą obciążać samorządów, lecz odpowiadają za nie ministerstwo i NFZ.

Wydawcą pisma jest Maxmedia, a partnerem merytorycznym Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa.

Pismo można kupić między innymi w empikach. Redakcja wkrótce planuje rozszerzyć działalność o organizację debat i konferencji, rozwinięcie strony internetowej i nagrania video.

AM

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.