20-lecie portalu lewica.pl

[2021-08-13 19:36:03]

Portal lewica.pl obchodzi dziś 20. urodziny.

13. sierpnia 2001 roku w naszym serwisie pojawił się pierwszy artykuł, w którym informowaliśmy o sondażach preferencji wyborczych Polaków. 50 proc. respondentów deklarowało wtedy chęć głosowania na Sojusz Lewicy Demokratycznej a tylko 14 - na powstałą w styczniu tamtego roku Platformę Obywatelską.

Kolektyw redakcyjny od momentu powstania tworzą pracujący społecznie aktywistki i aktywiści lewicowi. Portal jest niezależny od partii politycznych, choć wiele tworzących go osób należało i należy do organizacji politycznych, związkowych i społecznych.

Do zespołu redakcyjnego lewica.pl należały w przeszłości znane postaci na polskiej scenie politycznej, wśród nich poseł Adrian Zandberg, a także posłanki Marcelina Zawisza oraz Barbara Nowacka. Do dziś członkiem redakcji jest znany publicysta lewicowy, lider Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa, Piotr Szumlewicz, a także prawnik Grzegorz Ilnicki, który wsławił się bezkompromisową walką o prawa pracownicze na salach sądowych, a ostatnio zasłynął doprowadzeniem do porozumienia strajkującej załogi firmy Paroc Polska z zarządem firmy.

W naszym zespole pracowali też w przeszłości związany obecnie z Krytyką Polityczną publicysta i kulturoznawca Jakub Majmurek oraz publicysta i intelektualista lewicowy Bartosz Machalica.

Krzysztof Kobrzak

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

14 sierpnia:

1912 - Rozpoczęła się interwencja wojskowa USA w Nikaragui.

1919 - Strajk 140 tys. polskich robotników na Górnym Śląsku, poprzedzający wybuch zbrojnego powstania.

1955 - W Warszawie zakończył się V Światowy Festiwal Młodzieży i Studentów.

1956 - Zmarł Bertolt Brecht, niemiecki pisarz, dramaturg, poeta, teoretyk teatru, inscenizator.

1958 - Zmarł Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.