PZS i OZZ IP przeciw Kauflandowi

[2005-09-23 15:32:06]

Polska Zielona Sieć oraz Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza wydały 23 września wspólne oświadczenie w sprawie zaskarżenia decyzji Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju dotyczącej udzielenie pomocy publicznej koncernowi Kaufland Polska.

Obie organizacje protestują przeciwko udzieleniu Kauflandowi pożyczki w wysokości do 160 milionów euro na rozwój sieci supermarketów na terenie Polski.

Według autorów protestu EBOiR nie przeprowadził rzetelnej analizy środowiskowej projektu "co spowodowało, że jego władze podejmując decyzję o finansowaniu projektu nie posiadała pełnych informacji o Kaufland, jego podejściu do prawa pracy i bezpieczeństwa i higieny pracy oraz o historii działalności pożyczkobiorcy w Polsce".

Sygnatariusz listu przypominają w nim o wszystkich nieprawidłowościach jakie zarzuciły Kauflandowi Państwowa Inspekcja Pracy, prasę i organizacje zajmujące się prawami pracowniczymi.

Szymon Martys

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.