PZS i OZZ IP przeciw Kauflandowi

[2005-09-23 15:32:06]

Polska Zielona Sieć oraz Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza wydały 23 września wspólne oświadczenie w sprawie zaskarżenia decyzji Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju dotyczącej udzielenie pomocy publicznej koncernowi Kaufland Polska.

Obie organizacje protestują przeciwko udzieleniu Kauflandowi pożyczki w wysokości do 160 milionów euro na rozwój sieci supermarketów na terenie Polski.

Według autorów protestu EBOiR nie przeprowadził rzetelnej analizy środowiskowej projektu "co spowodowało, że jego władze podejmując decyzję o finansowaniu projektu nie posiadała pełnych informacji o Kaufland, jego podejściu do prawa pracy i bezpieczeństwa i higieny pracy oraz o historii działalności pożyczkobiorcy w Polsce".

Sygnatariusz listu przypominają w nim o wszystkich nieprawidłowościach jakie zarzuciły Kauflandowi Państwowa Inspekcja Pracy, prasę i organizacje zajmujące się prawami pracowniczymi.

Szymon Martys

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.