Kuroń: Do przyjaciół alterglobalistów

[2004-04-26 17:25:49]

Za naszego życia na świecie dokonał się największy w jego dziejach przewrót technologiczny. Odeszła epoka maszynowa, a nastała informatyczna. W dotychczasowej historii podstawową siłą wytwórczą była najczęściej fizyczna praca ludzka, surowce i inne zasoby. Stąd znaczenie produkcji i produktów, obrotu towarowego, który obok stosunków, w jakie wchodzą ze sobą ludzie w procesie produkcji wyznaczały w znacznym stopniu stosunki międzyludzkie. Dziś pracę powtarzalną wykonują w coraz szerszym zakresie automaty, a domeną człowieka pozostała działalność twórcza. Obecnie główną siłą wytwórczą stała się wiedza ludzka i stąd informacje, zastępujące w znacznym stopniu obrót towarowy i w całości finansowy, wyznaczają niemal całokształt stosunków międzyludzkich. Kiedy obrót finansowy przyjmuje charakter informatyczny, przestają istnieć - przynajmniej w tej sferze - granice państw. Następuje gospodarcza globalizacja.

Opisany wyżej przewrót technologiczny jest zarazem zasadniczym przewrotem kulturowym. Upadła kultura wypracowanych w granicach państw narodowych kompromisów społecznych. Kapitalizm wyrwał się z form w nich wytworzonych i zdziczał. Obowiązuje równanie w dół, do głodu, nędzy, prawa silniejszego. Szybko maleje grupa ludzi o pełnym dostępie do kultury, a wzrasta olbrzymia większość pozbawionych jej całkowicie.

My - starzy i młodzi mieszkańcy globu - nie umiemy żyć w nowej, informatycznej, globalnej rzeczywistości. Na pewno nie umieją pełnić w niej swojej roli elity władzy, pieniądza, mediów. Zamiast organizować współpracę społeczną, by wspólnie rozwiązać globalne problemy nędzy, głodu, braku dostępu do kultury, w pogoni za zyskiem działają czesto na niekorzyść społeczeństw, którym przewodzą. W zglobalizowanej gospodarce niezbędna jest harmonijna współpraca przynajmniej najwyżej uprzemysłowionych krajów świata ? a tej nam dziś brakuje.

Posiadamy nieograniczone możliwości ludzkiej wytwórczości, a na świecie wzrasta nędza i bezprawie. Jak się rzekło, większość ludzkości nie ma dostępu do kultury, nie może więc z tych możliwości korzystać. To wy, drodzy przyjaciele, musicie dokonać tego, czego nie są w stanie zrobić dzisiejsze elity: tworzyć nowe koncepcje współpracy społecznej, urzeczywistniać ideały wolności, równości i sprawiedliwości społecznej. Przed Wami wyzwanie rewolucji edukacyjnej - zniesienia wszelkich przeszkód w dostępie każdego mieszkańca globu do kultury.

To w waszych rękach jest przyszłość świata - musicie taką rolę spełnić, bo jeśli nie wy, to kto?

Tekst ukaże się w jutrzejszej Gazecie AntySzczyt, która będzie rozdawana bezpłatnie przez alterglobalistów na ulicach Warszawy

Jacek Kuroń

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.