Kuroń: Do przyjaciół alterglobalistów

[2004-04-26 17:25:49]

Za naszego życia na świecie dokonał się największy w jego dziejach przewrót technologiczny. Odeszła epoka maszynowa, a nastała informatyczna. W dotychczasowej historii podstawową siłą wytwórczą była najczęściej fizyczna praca ludzka, surowce i inne zasoby. Stąd znaczenie produkcji i produktów, obrotu towarowego, który obok stosunków, w jakie wchodzą ze sobą ludzie w procesie produkcji wyznaczały w znacznym stopniu stosunki międzyludzkie. Dziś pracę powtarzalną wykonują w coraz szerszym zakresie automaty, a domeną człowieka pozostała działalność twórcza. Obecnie główną siłą wytwórczą stała się wiedza ludzka i stąd informacje, zastępujące w znacznym stopniu obrót towarowy i w całości finansowy, wyznaczają niemal całokształt stosunków międzyludzkich. Kiedy obrót finansowy przyjmuje charakter informatyczny, przestają istnieć - przynajmniej w tej sferze - granice państw. Następuje gospodarcza globalizacja.

Opisany wyżej przewrót technologiczny jest zarazem zasadniczym przewrotem kulturowym. Upadła kultura wypracowanych w granicach państw narodowych kompromisów społecznych. Kapitalizm wyrwał się z form w nich wytworzonych i zdziczał. Obowiązuje równanie w dół, do głodu, nędzy, prawa silniejszego. Szybko maleje grupa ludzi o pełnym dostępie do kultury, a wzrasta olbrzymia większość pozbawionych jej całkowicie.

My - starzy i młodzi mieszkańcy globu - nie umiemy żyć w nowej, informatycznej, globalnej rzeczywistości. Na pewno nie umieją pełnić w niej swojej roli elity władzy, pieniądza, mediów. Zamiast organizować współpracę społeczną, by wspólnie rozwiązać globalne problemy nędzy, głodu, braku dostępu do kultury, w pogoni za zyskiem działają czesto na niekorzyść społeczeństw, którym przewodzą. W zglobalizowanej gospodarce niezbędna jest harmonijna współpraca przynajmniej najwyżej uprzemysłowionych krajów świata ? a tej nam dziś brakuje.

Posiadamy nieograniczone możliwości ludzkiej wytwórczości, a na świecie wzrasta nędza i bezprawie. Jak się rzekło, większość ludzkości nie ma dostępu do kultury, nie może więc z tych możliwości korzystać. To wy, drodzy przyjaciele, musicie dokonać tego, czego nie są w stanie zrobić dzisiejsze elity: tworzyć nowe koncepcje współpracy społecznej, urzeczywistniać ideały wolności, równości i sprawiedliwości społecznej. Przed Wami wyzwanie rewolucji edukacyjnej - zniesienia wszelkich przeszkód w dostępie każdego mieszkańca globu do kultury.

To w waszych rękach jest przyszłość świata - musicie taką rolę spełnić, bo jeśli nie wy, to kto?

Tekst ukaże się w jutrzejszej Gazecie AntySzczyt, która będzie rozdawana bezpłatnie przez alterglobalistów na ulicach Warszawy

Jacek Kuroń

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.