Dość zwolnień! Pracy i chleba!

[2002-06-12 11:39:00]

Solidarność 80, Inicjatywa Pracownicza/FA Poznań i OPZZ Konfederacja Pracy Zarząd Wojewódzki w Poznaniu wystosowały zaproszenie do protestujących załóg, związków, zawodowych działaczy pracowniczych, pracowników, bezrobotnych, studentów oraz wszystkich którym leży na sercu sytuacja ludzi pracy w Polsce, do udziału w obchodach rocznicy poznańskiego czerwca.

Czytamy w nim: „W dniu 28 czerwca 2002 roku przypada kolejna rocznica wydarzeń poznańskich. Jak zwykle pracownicy Zakładów H. Cegielski, działające na terenie przedsiębiorstwa związki zawodowe organizują w tym dniu manifestację upamiętniającą robotniczy protest. Chcielibyśmy jednak, aby tego roku uroczystości te przybrały inny charakter. Wobec masowych zwolnień, coraz trudniejszej sytuacji materialnej pracowników, oraz mnożących się protestów załóg zakładów zagrożonych widmem likwidacji, jesteśmy przekonani, że konieczne jest upomnienie się o nasze prawa. Dzień 28 czerwca powinien na powrót stać się dniem społecznego protestu, a nie okolicznościową imprezą, podczas której wystawia się laurkę władzom politycznym.

Spotykamy się pod bramą główną Zakładów H. Cegielski, ul. 28 czerwca nr 223/229, w dniu 28 czerwca (piątek) o godzinie 14.00. Potem planujemy przemarsz pod pomnik 1956 roku i złożenie tam wieńców i kwiatów. Demonstrujemy pod hasłem: Dość zwolnień! Pracy i chleba!”

Adam Sochaczewski

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.