Dość zwolnień! Pracy i chleba!

[2002-06-12 11:39:00]

Solidarność 80, Inicjatywa Pracownicza/FA Poznań i OPZZ Konfederacja Pracy Zarząd Wojewódzki w Poznaniu wystosowały zaproszenie do protestujących załóg, związków, zawodowych działaczy pracowniczych, pracowników, bezrobotnych, studentów oraz wszystkich którym leży na sercu sytuacja ludzi pracy w Polsce, do udziału w obchodach rocznicy poznańskiego czerwca.

Czytamy w nim: „W dniu 28 czerwca 2002 roku przypada kolejna rocznica wydarzeń poznańskich. Jak zwykle pracownicy Zakładów H. Cegielski, działające na terenie przedsiębiorstwa związki zawodowe organizują w tym dniu manifestację upamiętniającą robotniczy protest. Chcielibyśmy jednak, aby tego roku uroczystości te przybrały inny charakter. Wobec masowych zwolnień, coraz trudniejszej sytuacji materialnej pracowników, oraz mnożących się protestów załóg zakładów zagrożonych widmem likwidacji, jesteśmy przekonani, że konieczne jest upomnienie się o nasze prawa. Dzień 28 czerwca powinien na powrót stać się dniem społecznego protestu, a nie okolicznościową imprezą, podczas której wystawia się laurkę władzom politycznym.

Spotykamy się pod bramą główną Zakładów H. Cegielski, ul. 28 czerwca nr 223/229, w dniu 28 czerwca (piątek) o godzinie 14.00. Potem planujemy przemarsz pod pomnik 1956 roku i złożenie tam wieńców i kwiatów. Demonstrujemy pod hasłem: Dość zwolnień! Pracy i chleba!”

Adam Sochaczewski

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

25 marca:

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1918 - Białoruś ogłosiła niepodległość. Powstała Białoruska Republika Ludowa.

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1957 - Przedstawiciele rządów Francji, Włoch, Niemiec, Belgii, Holandii i Luksemburga podpisali Traktaty rzymskie, tworzące Europejską Wspólnotę Gospodarczą (EWG).

1969 - John Lennon i Yoko Ono w Amsterdamie rozpoczęli pierwszą akcję Bed-In for Peace.