Dość zwolnień! Pracy i chleba!

[2002-06-12 11:39:00]

Solidarność 80, Inicjatywa Pracownicza/FA Poznań i OPZZ Konfederacja Pracy Zarząd Wojewódzki w Poznaniu wystosowały zaproszenie do protestujących załóg, związków, zawodowych działaczy pracowniczych, pracowników, bezrobotnych, studentów oraz wszystkich którym leży na sercu sytuacja ludzi pracy w Polsce, do udziału w obchodach rocznicy poznańskiego czerwca.

Czytamy w nim: „W dniu 28 czerwca 2002 roku przypada kolejna rocznica wydarzeń poznańskich. Jak zwykle pracownicy Zakładów H. Cegielski, działające na terenie przedsiębiorstwa związki zawodowe organizują w tym dniu manifestację upamiętniającą robotniczy protest. Chcielibyśmy jednak, aby tego roku uroczystości te przybrały inny charakter. Wobec masowych zwolnień, coraz trudniejszej sytuacji materialnej pracowników, oraz mnożących się protestów załóg zakładów zagrożonych widmem likwidacji, jesteśmy przekonani, że konieczne jest upomnienie się o nasze prawa. Dzień 28 czerwca powinien na powrót stać się dniem społecznego protestu, a nie okolicznościową imprezą, podczas której wystawia się laurkę władzom politycznym.

Spotykamy się pod bramą główną Zakładów H. Cegielski, ul. 28 czerwca nr 223/229, w dniu 28 czerwca (piątek) o godzinie 14.00. Potem planujemy przemarsz pod pomnik 1956 roku i złożenie tam wieńców i kwiatów. Demonstrujemy pod hasłem: Dość zwolnień! Pracy i chleba!”

Adam Sochaczewski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.