USA: Umiarkowany republikanin nowym senatorem z Wyoming

[2007-06-25 20:05:49]

Gubernator stanu Wyoming Dave Freudenthal mianował nowego senatora w miejsce zmarłego 4 czerwca br. Craiga Thomasa.

Inaczej niż w większości stanów, gdzie gubernator na w takim przypadku całkowicie wolną rękę w podjęciu wybory, prawo stanu Wyoming stanowi wyraźnie, iż szef władzy wykonawczej może dokonać wyboru spośród trzech kandydatów, zaproponowanych przez stanowe władze partii, którą reprezentował poprzednik. Freudenthal jest demokratą, podczas gdy Craig był republikaninem.

Gubernator wyznaczył 54-letniego Johna Barrasso, z zawodu lekarza, od 2003 roku członka stanowego senatu, który wcześniej sam ubiegał się bezskutecznie o nominację republikańską do senatu federalnego, kiedy przegrał o włos z Mike`em Enzim.

Freudenthal odrzucił natomiast kandydatury Cynthii Lummis, byłej skarbnik stanu, oraz byłego lidera republikanów w Wyoming i lobbysty Toma Sansonettiego.

Craig Thomas, pomimo opinii skłonnego do współpracy w wielu sprawach z demokratami, a także rzecznika ochrony środowiska naturalnego, cieszył się zasłużoną opinią konserwatysty. Tymczasem Barrasso jest uważany za polityka znacznie bardziej umiarkowanego, co zapewne przesądziło o jego nominacji. Podczas nieudanej kampanii w 1996 roku głośno akcentował poparcie dla praw do przerywania ciąży. Popiera też liczne świadczenia socjalne.

Aczkolwiek kadencja Thomasa miała się skończyć dopiero w 2012 roku, Barrasso będzie musiał stanąć do wyborów przedterminowych w 2008, aby móc zasiadać do końca wyznaczonego mandatu. O własną pełną kadencję będzie mógł się ubiegać dopiero za ponad pięć lat. W 2008 dwa miejsca senackie z Wyoming będą podlegać ocenie wyborców.

Krzysztof Pacyński

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.