USA: Umiarkowany republikanin nowym senatorem z Wyoming

[2007-06-25 20:05:49]

Gubernator stanu Wyoming Dave Freudenthal mianował nowego senatora w miejsce zmarłego 4 czerwca br. Craiga Thomasa.

Inaczej niż w większości stanów, gdzie gubernator na w takim przypadku całkowicie wolną rękę w podjęciu wybory, prawo stanu Wyoming stanowi wyraźnie, iż szef władzy wykonawczej może dokonać wyboru spośród trzech kandydatów, zaproponowanych przez stanowe władze partii, którą reprezentował poprzednik. Freudenthal jest demokratą, podczas gdy Craig był republikaninem.

Gubernator wyznaczył 54-letniego Johna Barrasso, z zawodu lekarza, od 2003 roku członka stanowego senatu, który wcześniej sam ubiegał się bezskutecznie o nominację republikańską do senatu federalnego, kiedy przegrał o włos z Mike`em Enzim.

Freudenthal odrzucił natomiast kandydatury Cynthii Lummis, byłej skarbnik stanu, oraz byłego lidera republikanów w Wyoming i lobbysty Toma Sansonettiego.

Craig Thomas, pomimo opinii skłonnego do współpracy w wielu sprawach z demokratami, a także rzecznika ochrony środowiska naturalnego, cieszył się zasłużoną opinią konserwatysty. Tymczasem Barrasso jest uważany za polityka znacznie bardziej umiarkowanego, co zapewne przesądziło o jego nominacji. Podczas nieudanej kampanii w 1996 roku głośno akcentował poparcie dla praw do przerywania ciąży. Popiera też liczne świadczenia socjalne.

Aczkolwiek kadencja Thomasa miała się skończyć dopiero w 2012 roku, Barrasso będzie musiał stanąć do wyborów przedterminowych w 2008, aby móc zasiadać do końca wyznaczonego mandatu. O własną pełną kadencję będzie mógł się ubiegać dopiero za ponad pięć lat. W 2008 dwa miejsca senackie z Wyoming będą podlegać ocenie wyborców.

Krzysztof Pacyński

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.