USA: Umiarkowany republikanin nowym senatorem z Wyoming

[2007-06-25 20:05:49]

Gubernator stanu Wyoming Dave Freudenthal mianował nowego senatora w miejsce zmarłego 4 czerwca br. Craiga Thomasa.

Inaczej niż w większości stanów, gdzie gubernator na w takim przypadku całkowicie wolną rękę w podjęciu wybory, prawo stanu Wyoming stanowi wyraźnie, iż szef władzy wykonawczej może dokonać wyboru spośród trzech kandydatów, zaproponowanych przez stanowe władze partii, którą reprezentował poprzednik. Freudenthal jest demokratą, podczas gdy Craig był republikaninem.

Gubernator wyznaczył 54-letniego Johna Barrasso, z zawodu lekarza, od 2003 roku członka stanowego senatu, który wcześniej sam ubiegał się bezskutecznie o nominację republikańską do senatu federalnego, kiedy przegrał o włos z Mike`em Enzim.

Freudenthal odrzucił natomiast kandydatury Cynthii Lummis, byłej skarbnik stanu, oraz byłego lidera republikanów w Wyoming i lobbysty Toma Sansonettiego.

Craig Thomas, pomimo opinii skłonnego do współpracy w wielu sprawach z demokratami, a także rzecznika ochrony środowiska naturalnego, cieszył się zasłużoną opinią konserwatysty. Tymczasem Barrasso jest uważany za polityka znacznie bardziej umiarkowanego, co zapewne przesądziło o jego nominacji. Podczas nieudanej kampanii w 1996 roku głośno akcentował poparcie dla praw do przerywania ciąży. Popiera też liczne świadczenia socjalne.

Aczkolwiek kadencja Thomasa miała się skończyć dopiero w 2012 roku, Barrasso będzie musiał stanąć do wyborów przedterminowych w 2008, aby móc zasiadać do końca wyznaczonego mandatu. O własną pełną kadencję będzie mógł się ubiegać dopiero za ponad pięć lat. W 2008 dwa miejsca senackie z Wyoming będą podlegać ocenie wyborców.

Krzysztof Pacyński

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.