USA: Umiarkowany republikanin nowym senatorem z Wyoming

[2007-06-25 20:05:49]

Gubernator stanu Wyoming Dave Freudenthal mianował nowego senatora w miejsce zmarłego 4 czerwca br. Craiga Thomasa.

Inaczej niż w większości stanów, gdzie gubernator na w takim przypadku całkowicie wolną rękę w podjęciu wybory, prawo stanu Wyoming stanowi wyraźnie, iż szef władzy wykonawczej może dokonać wyboru spośród trzech kandydatów, zaproponowanych przez stanowe władze partii, którą reprezentował poprzednik. Freudenthal jest demokratą, podczas gdy Craig był republikaninem.

Gubernator wyznaczył 54-letniego Johna Barrasso, z zawodu lekarza, od 2003 roku członka stanowego senatu, który wcześniej sam ubiegał się bezskutecznie o nominację republikańską do senatu federalnego, kiedy przegrał o włos z Mike`em Enzim.

Freudenthal odrzucił natomiast kandydatury Cynthii Lummis, byłej skarbnik stanu, oraz byłego lidera republikanów w Wyoming i lobbysty Toma Sansonettiego.

Craig Thomas, pomimo opinii skłonnego do współpracy w wielu sprawach z demokratami, a także rzecznika ochrony środowiska naturalnego, cieszył się zasłużoną opinią konserwatysty. Tymczasem Barrasso jest uważany za polityka znacznie bardziej umiarkowanego, co zapewne przesądziło o jego nominacji. Podczas nieudanej kampanii w 1996 roku głośno akcentował poparcie dla praw do przerywania ciąży. Popiera też liczne świadczenia socjalne.

Aczkolwiek kadencja Thomasa miała się skończyć dopiero w 2012 roku, Barrasso będzie musiał stanąć do wyborów przedterminowych w 2008, aby móc zasiadać do końca wyznaczonego mandatu. O własną pełną kadencję będzie mógł się ubiegać dopiero za ponad pięć lat. W 2008 dwa miejsca senackie z Wyoming będą podlegać ocenie wyborców.

Krzysztof Pacyński

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.