Warszawa: "Nie wybieraj wojny"

[2007-10-13 20:03:42]

13 października w Warszawie odbył się happening i demonstracja antywojenna.

Happening przeciwko tarczy antyrakietowej zorganizowały Czerwony Kolektyw-Lewicowa Alternatywa oraz Warszawska Grupa Anarchistyczna. Dwóch uczestników happeningu przebranych za żołnierzy pilnowało ogrodzonego terenu mającego być bazą wojsk USA. Trzymali oni również makiety rakiet. Walczymy o nowy lepszy świat, w którym będzie więcej pocisków. Po co nam mieszkania i zabezpieczenia socjalne - mówił Andrzej Smosarski z CK-LA. Przedstawiciel WGA wygłosił oświadczenie Ministra Obrony Narodowej wyliczające zalety naszych nowych sojuszników zza oceanu i ich wkład w budowę dostatku w Polsce.

Po happeningu rozpoczęła się demonstracja antywojenna zorganizowana przez Inicjatywę "Stop Wojnie" w której wzięło udział około 200 osób.

Wśród uczestników demonstracji byli m.in. działacze CK-LA, Komunistycznej Młodzieży Polski, Młodych Socjalistów, Nowej Lewicy, Polskiej Partii Pracy, Pracowniczej Demokracji, RACJI Polskiej Lewicy, Stowarzyszenia Młoda Socjaldemokracja oraz Zielonych 2004.

Przewodnicząca RACJI PL prof. Maria Szyszkowska wezwała, aby Polska przestała być wreszcie kolonią Stanów Zjednoczonych i zaczęła dbać o swój własny interes. Wartością podstawową jest życie i zdrowie każdego człowieka. Pozwólmy każdemu człowiekowi żyć w jego kulturze - mówiła.

Piotr Gadzinowski z Sojuszu Lewicy Demokratycznej, gdy mówił o swojej antywojennej postawie został wygwizany przez zebranych, którzy przypomnieli mu poparcie jego partii dla agresji na Irak.

Bogusław Ziętek stwierdził że w przeciwieństwie do niektórych PPP od początku opowiadała się przeciwko wojnie.

Po pierwszych przemówieniach demonstranci ruszyli głównymi ulicami Warszawy przed ambasadę USA i pod Sejm.

Działacze CK-LA nieśli transparent "Wojna jest jedyną zabawą bogatych, w której udział biorą biedni/Kapitalizm sponsorem wojny". Wznoszono hasła "Polskie wojska precz z Iraku", "Wojna klasowa, nie narodowa", "George Bush - terrorysta, Olek Kwach - terrorysta, Lech Kaczyński - terrorysta" oraz "Terroryści są dziś w Sejmie, terroryści są dziś w rządzie".

Gdy demonstracja mijała ambasadę USA jej uczestnicy skandowali "Nie będziemy waszą tarzą" i "Tu się kryją terroryści".

Pod Sejmem Piotr Ikonowicz z NL twierdził, że polscy żołnierze zostali wysłani do Iraku i Afganistanu nie w imie demokracji, a koncernów naftowych. Jego zdaniem żołnierze są dziś jedynie najemnikami wielkiego biznesu i noszenie przez nich narodowych oznak jest nieporozumieniem.

Andrzej Żebrowski z PD mówił o tym jak istotna jest współpraca ruchów antywojennych z Polski i Czech w obliczu perspektywy umieszczenia w obu krajach elementów amerykańskiej tarczy antyrakietowej. Powiedział, że protesty antywojenne będą się odbywac tak długo, jak długo będzie to potrzebne.

Przedstawicielka Zielonych 2004 określiła wojnę jako niemoralne przedsięwzięcie, z którego nie można czerpać zysków.

Piotr Ciszewski z CK-LA powiedział, że o hasłach antywojennych nie można sobie przypominać tylko przed wyborami. Chór dyżurnych moralistów mówi o wyzwalaniu i demokratyzowaniu innych krajów. Wyzwólmy więc i zdemokratyzujmy Irak i Afganistan, wycofując stamtąd nasze wojska - dodał.

Michał Warecki
Daniel Ptaszek

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.