Sondaż PBS: SLD-UP nie traci

[2003-02-21 20:29:27]

Według zrobionego na zlecenie "Rzeczpospolitej" sondażu PBS, gdyby wybory odbyły się w lutym koalicja SLD-UP otrzymałaby 31 proc. głosów, tyle samo ile miesiąc wcześniej. Samoobrona mogłaby liczyć na 16-procentowe poparcie (-1), PiS - 13 (+2), LPR - 11 (bez zmian), PO - 11 (+1), PSL 7 (-3), UW - 4, KPEiR - 2 proc.

"Rz" zwraca uwagę, że wyniki jej sondażu nie wskazują na wahania poparcia dla SLD, które notuje przeprowadzony w tym samym czasie sondaż OBOP. Według badania OBOP, o którym pisaliśmy w środę, SLD miało jedynie 28 proc., o 10 proc. mniej niż w styczniu. W grudniu ubiegłego roku swoje poparcie dla Sojuszu wyraziło 25 proc. respondentów OBOP.

Metody badań obu firm znacznie różnią się od siebie. PBS sprawdza łączne poparcie dla SLD-UP, OBOP rozdziela obie partie, a na karcie ankiety obok nazwy formacji dodaje nazwisko lidera.

Zdaniem szefa OBOP doskonały styczniowy wynik SLD jest zasługą zakończenia w grudniu negocjacji w Kopenhadze oraz świątecznego optymizmu wyborców. Przedstawiciel PBS zdaje się sugerować błędy w badaniach konkurencji, mówiąc, że tak duże wahania poparcia w tak krótkim czasie to wśród Polaków rzecz niespotykana.

Pracownia Badań Społecznych przeprowadziła sondaż w dniach 8-9 lutego na 1014-osobowej próbie reprezentatywnej dla dorosłych Polaków.

Marek Tobolewski

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.