KPL o tarczy antyrakietowej i niepodległości Kosowa

[2008-03-01 12:44:14]

Kongres Porozumienia Lewicy przyjął stanowiska w sprawie instalacji na terenie Polski elementów amerykańskiej tarczy antyrakietowej oraz ogłoszenia niepodległości przez Kosowo.

W dokumencie dotyczącym tarczy antyrakietowej KPL stwierdza, że będzie stanowczo przeciwstawiać się budowie tego typu instalacji na terytorium Polski. Polacy nie chcą, aby nasz kraj został wystawiony na cel konfrontacji nuklearnej i nie chcą brać udziału w nowym wyścigu zbrojeń. Chcą żyć w pokoju i w zgodzie z sąsiadami - czytamy w stanowisku.

Zdaniem organizacji tarcza antyrakietowa ma być wymierzona przeciwko Rosji, a zainstalowanie wyrzutni rakietowych na naszym terytorium będzie zgodne wyłącznie z interesem Stanów Zjednoczonych. KPL domaga się przeprowadzanie referendum w tej sprawie.

Odnosząc się do ogłoszenia niepodległości przez Kosowo działacze KPL stwierdzają, że jest to prowincja Serbii i uznanie tej secesji oznacza złamanie prawa międzynarodowego oraz ignorowanie ONZ.

To także przyzwolenie na ponowne wzniecanie sporów i waśni narodowościowych i religijnych w Europie i innych częściach świata, a także zagrożenie dla integralności Unii Europejskiej. Uważamy, że rząd RP w imię interesów polskich i europejskich powinien powstrzymać się od uznania aktu secesji Kosowa - napisano w zakończeniu.

W skład Rady Konsultacyjnej KPL wchodzą przedstawiciele Ruchu Odrodzenia Gospodarczego im. Edwarda Gierka, Polskiej Partii Socjalistycznej, RACJI Polskiej Lewicy, Komunistycznej Partii Polski, Związku Samopomocy Robotniczej, Stowarzyszenia Lewicy Patriotycznej, Ruchu Społeczny "Praca-Pokój-Sprawiedliwość", Stowarzyszenia "Pokolenia (z woj. mazowieckiego), Instytutu Badań nad Społeczną Gospodarką Rynkową, Związku Zawodowego Pracowników Spółdzielczości, Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych, Związku Nauczycielstwa Polskiego, Federacji Związków Zawodowych "Metalowcy" oraz Związku Zawodowego Przemysłu Elektromaszynowego.

Pracą organów KPL kieruje Prezydium w składzie: prof. Paweł Bożyk - przewodniczący (Ruch Odrodzenia Gospodarczego im. Edwarda Gierka), prof. Maria Szyszkowska (RACJA Polskiej Lewicy) i Bogusław Gorski (Polska Partia Socjalistyczna). Przewodniczącym Rady Konsultacyjnej jest Marek Dyduch.

Tomasz Maciejewski

Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.