Warszawa: Parada Równości po raz ósmy

[2008-06-08 17:04:50]

7 czerwca ulicami Warszawy przeszła Parada Równości organizowana przez środowiska mniejszości seksualnych. Parada była ostatnim punktem obchodów Dni Równości, które odbywały się pod hasłem "Żyj, Kochaj, Bądź!".

W proteście uczestniczyło, zdaniem organizatorów, blisko 6-7 tysięcy osób. Według policji było ich 2 tysiące. Manifestanci przeszli pod Kancelarię Prezesa Rady Ministrów gdzie odbył się wiec oraz występy. Poza organizacjami LGBT w Paradzie Równości uczestniczyli m.in. działacze RACJI Polskiej Lewicy, Socjaldemokracji Polskiej, Stowarzyszenia Młoda Socjaldemokracja, Federacji Młodych Socjaldemokratów, Unii Pracy, Federacji Anarchistycznej, Pracowniczej Demokracji, Zielonych 2004 i Młodych Socjalistów.

Na dziewięciu platformach puszczana była muzyka i urządzane pokazy tańca. Uczestnicy protestu mieli ze sobą transparenty z hasłami: "Uzależnienie to nie przestępstwo", "Żądamy karty praw podstawowych" oraz "Prawa obywatelskie, by żyło się lepiej wszystkim", "Europa = tolerancja", "Homoseksualizm istnieje, nie trzeba go propagować", "Wszyscy jesteśmy HOMOsapiens" oraz "Ludzie, pomóżcie molestowanym dzieciom".

Około 100 działaczy Młodzieży Wszechpolskiej i Obozu Narodowo-Radykalnego zorganizowało kontrdemonstrację.

W 2010 roku w Warszawie zorganizowana zostanie EuroPride - coroczna ogólnoeuropejska parada środowiska LGBT z okazji Christopher Street Day.

Szymon Martys

25 lutego:

1921 - Utworzono Gruzińską SRR.

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.