Warszawa: Międzynarodowa konferencja LGBT (akt.)

[2008-06-11 00:45:54]

7 czerwca w Warszawskim Centrum Społecznym im. Kazimierza Pużaka odbyła się międzynarodowa konferencja dotycząca respektowania praw mniejszości seksualnych w Polsce i całej Unii Europejskiej. Tej właśnie tematyce, zagadnieniu europejskiej polityki równościowej, poświęcone było spotkanie, które Młodzi Socjaliści zorganizowali przed sobotnią Paradą Równości

Gośćmi Młodych Socjalistów byli - prof. Maria Szyszkowska, przewodnicząca partii RACJA Polskiej Lewicy, José Soeiro, deputowany do portugalskiego parlamentu z ramienia Bloku Lewicy (Bloco de Esquerda), a także aktywiści gejowscy z Francuskiej Partii Komunistycznej Erwan Baete i Alexis Haouadeg oraz Juha-Pekka Väisänen z Partii Lewicy z Finlandii. Debatę poprowadził Daniel Michalski, członek Platformy LGBT Młodych Socjalistów i szczeciński działacz MS.

Wspólnym wnioskiem uczestników spotkania było uznanie za konieczne aktywniejszego niż do tej pory, użycia narzędzi europejskich do promowania polityki równościowej. Zdaniem uczestników konferencji, przed Europejską Partią Lewicy, stoi wiele zadań na tle politycznym i społecznym w tym zakresie.

Konferencja w Warszawie była już trzecią tego rodzaju inicjatywą Platformy LGBT Młodych Socjalistów (po niedawnych spotkaniach o tej samej tematyce w Krakowie i Szczecinie). Platforma ta działa od kwietnia 2008 r., stawiając sobie za cel walkę z homofobią - przy współudziale ruchu lewicowego.

Relację z wydarzenia można obejrzeć na stronie QueerTV.

mb

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.