Przemyśl: Pracownicy przeciwko likwidacji zakładu

[2009-03-22 14:29:19]

19 marca około 150 pracowników firmy meblarskiej Forte protestowało w Przemyślu przeciwko likwidacji fabryki w tym mieście. W manifestacji uczestniczyli także przedstawiciele PKP Cargo, gdzie pracę stracić ma blisko 500 osób. Organizatorem akcji był Region Ziemii Przemyskiej NSZZ "Solidarność".

Związkowcy domagali się aby w sytuacji w której dojdzie jednak do likwidacji zakładu średnie odprawy pracownicze kształtowały się, w zależności od stażu pracy, w wysokości odpowiadającej 12 lub 18-miesięcznemu wynagrodzeniu. Pracownicy fabryki chcieli ponadto żeby władze spółki umorzyły wszystkim pracownikom pożyczki mieszkaniowe oraz wypłaciły załodze pieniędzy z funduszu świadczeń socjalnych.

Protest w przemyskiej fabryce trwa od 6 marca, kiedy to jej pracownicy rozpoczęli blokadę bramy zakładu, nie chcąc dopuścić do wywozu z niego maszyn, wyposażenia i półproduktów.

Szymon Martys

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.

2005 - Bułgaria: Opozycyjna koalicja lewicowa wygrała wybory parlamentarne.