USA: Republikanie tracą miejsce w Senacie

[2009-04-28 22:41:34]

Senator Arlen Specter z Pensylwanii ogłosił odejście z Partii Republikańskiej, oświadczając, iż w związku z coraz szybszym przesuwaniem się republikanów na prawo, znacznie bliżej mu do demokratów, do których dołączył.

79-letni Specter, który zasiada w Senacie od 1981 roku, uchodził za jednego z najbardziej liberalnych (wedle amerykańskich standardów lewicowych) republikanów. Popiera m.in. prawo do przerywania ciąży (podczas gdy jego kolega z Pensylwanii, Bob Casey, Jr. jest jednym z nielicznych demokratycznych senatorów, którzy są temu przeciwni), ochronę środowiska naturalnego, zakaz dyskryminacji osób homoseksualnych i prawo do zawierania przez nie związków partnerskich. Uważany był też za jednego z najbardziej przychylnych związkom zawodowym, bardzo silnym w tym stanie. Choć głosował w 2002 roku za zgodą na interwencję w Iraku, stał się jednym z najwcześniejszych przeciwników polityki prezydenta George’a W. Busha w łonie jego własnej partii.

Specter ubiegał się o republikańską nominację prezydencką w 1996 roku, ale z uwagi na zbyt liberalne poglądy uzyskał niewielkie poparcie. Przewodniczył senackim komisjom sprawiedliwości (2005-2007), ds. weteranów (1997-2001, 2003-2005) oraz wywiadu (1995-1997). Obecnie jest dwunastym najdłużej urzędującym członkiem izby wyższej Kongresu.

W młodości był demokratą, ale po wygraniu wyborów na prokuratora okręgowego Filadelfii w 1966 roku zmienił przynależność partyjną. W 2004 roku ledwie wygrał prawybory na piątą kadencję przeciwko konserwatywnemu oponentowi. Jego szanse w republikańskich prawyborach w 2010 roku oceniane były nisko.

Przystąpienie Spectera oznacza, iż demokratom brakuje tylko jednego głosu do uzyskania większości wynoszącej 60, pozwalającej na uniknięcie blokowania prac legislacyjnych przez opozycję (tzw. filibuster). W wypadku prawie pewnego zatwierdzenia zwycięstwa Ala Frankena w Minnesocie (jedyne wybory z roku 2008 roku wciąż formalnie nierozstrzygnięte), republikanie stracą możliwość obstrukcji.

Krzysztof Pacyński

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.