Apel do sekretarza generalnego ONZ na rzecz uwolnienia Ahmada Saadata

[2009-07-08 22:55:40]

Kampania Na Rzecz Uwolnienia Ahmada Saadata zebrała podpisy ponad 400 organizacji i osób prywatnych na rzecz uwolnienia znajdującego się obecnie w samotnej celi w izraelskim więzieniu w Aszkelonie sekretarza generalnego Ludowego Frontu Wyzwolenia Palestyny oraz pozostałych palestyńskich więźniów politycznych, których liczbę szacuje się na 11000-12000. List z podpisami został dziś doręczony sekretarzowi generalnemu ONZ Banowi Ki-Munowi.

Działacze Kampanii wystosowali sygnatariuszom i sygnatariuszkom podziękowania, wzywając ich do jak najskuteczniejszego rozprzestrzeniania informacji o liście do Ban Ki-Muna, jak też działalności Kampanii. Zachęcają oni do tworzenia lokalnych komitetów Przyjaciół Ahmada Saadata, oraz aktywnych działań na rzecz jego oraz wszystkich więźniów politycznych w Palestynie i na świecie.

W liście do Ban Ki-Muna czytamy m.in.: My, niżej podpisani, organizacje i osoby, apelujemy do pana o natychmiastowe podjęcie działań w obronie życia, zdrowia i praw ponad 11000 palestyńskich więźniów politycznych przetrzymywanych w więzieniach izraelskich. Wśród nich, jak wskazują autorzy listu, poza Ahmedem Saadatem znajdują się m.in. czołowy działacz Fatah, Marwan Barghuti, oraz dziesiątki innych ważnych działaczy palestyńskich.

Jak czytamy w liście, warunki, w jakich znajdują się więźniowie palestyńscy, oznaczają pogwałcenie wszelkich standardów międzynarodowych. Powodem ich uwięzienia jest odmowa uznania brutalnej okupacji, której poddany jest ich kraj i ich naród. Notorycznie uniemożliwia im się kontakt z rodziną, dostęp do książek i gazet, umieszcza w samotnych celach. Niedawno Saadat, którego umieszczono w samotnej celi, mimo doznanej kontuzji odmawiając pomocy medycznej, podjął dziewięciodniowy strajk głodowy w proteście przeciw takim praktykom.

Autorzy listu do Ban Ki-Muna stwierdzają, że Saadat i inni poddani podobnym represjom są traktowani w ten sposób, gdyż pozostają rozpoznawalnymi i ważnymi przywódcami narodowymi, zaś strajk głodowy więzionego przywódcy LFWP stał się iskrą, za sprawą której tysiące ludzi na świecie zaczęło domagać się jego uwolnienia, jako żywego symbolu niezłomności i siły więźniów palestyńskich, znajdujących się w izolacji i straszliwych warunkach. Podkreślają międzynarodowe zaangażowanie organizacji na rzecz praw człowieka i na rzecz sprawiedliwości społecznej.

Dalej czytamy: Los tych 11000 palestyńskich więźniów politycznych stanowi fundamentalną kwestię sprawiedliwości. Podobnie, jak stwierdzają autorzy listu, powiedzieć można o losie całej społeczności palestyńskiej, zarówno więźniach politycznych, jak też Palestyńczykach żyjących w oblężonym więzieniu pod otwartym niebem w Gazie czy na ściśniętym murem Zachodnim Brzegu, wreszcie o uchodźcach palestyńskich. Autorzy oskarżają Organizację Narodów Zjednoczonych i inne ciała oficjalnej społeczności międzynarodowej o współudział w uniemożliwianiu realizacji niezbywalnych praw narodu palestyńskiego, wzywając do natychmiastowego zaprzestania takich praktyk oraz do konkretnych działań na rzecz położenia kresu torturom, okrutnemu i nieludzkiemu traktowaniu więźniów palestyńskich oraz uwolnienia ich wszystkich z więzień okupanta izraelskiego.

Ahmad Saadat przebywa w więzieniu od 2002 r., gdy armia izraelska podjęła oblężenie siedziby Jasera Arafata. Warunkiem jego zaprzestania było uwięzienie przez Władze Palestyńskie Saadata i czterech jego towarzyszy, pod okiem strażników z USA i Wielkiej Brytanii. Związane z Arafatem władze zgodziły się na to, za co spotkały się z powszechnymi oskarżeniami o kolaborację. Jednakże 14 marca 2006 r., niedługo po zwycięstwie Hamasu w wyborach do Palestyńskiego Zgromadzenia Ustawodawczego, izraelska armia okupacyjna podjęła szturm na więzienie w Jerychu, zabijając dwie osoby oraz porywając znajdującego się tam Saadata i jego towarzyszy. Tuż przed tym więzienie opuścili, ostrzeżeni o zbliżającym się szturmie, zagraniczni strażnicy.

25 grudnia 2008 r., na dwa dni przed najbardziej niszczycielską w historii inwazją izraelskiej armii okupacyjnej na Strefę Gazy, Saadat został skazany przez pseudosądowe ciało biurokratyczno-wojskowe na 30 lat więzienia. Konsekwentnie odmawia on jakiegokolwiek uznania dla jurysdykcji, której został poddany, uznając ją za część zbrodniczego aparatu okupacyjnego.

Pełna treść listu do Bana Ki-Muna wraz z podpisami dostępna jest tutaj.

Paweł Michał Bartolik

Weekend Antykapitalizmu 2022
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115 (blisko stacji metra Ratusz)
11 czerwca (sobota) 14:30 – 12 czerwca (niedziela) 19:30
PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

28 maja:

1871 - Upadek Komuny Paryskiej.

1899 - W Jenisiejsku na Syberii urodziła się Irena Krzywicka (z domu Goldberg) polska feministyczna pisarka, publicystka i tłumaczka. Współpracowniczka Tadeusza Boya-Żeleńskiego, propagatorka świadomego macierzyństwa.

1964 - Powstała Organizacja Wyzwolenia Palestyny (OWP).

2009 - Zmarł Jan Zaciura, polityk, związkowiec, prezes ZNP.