USA: Zmarł senator Edward Kennedy

[2009-08-26 15:07:47]

W wieku 77 lat zmarł Edward "Ted" Kennedy, wieloletni senator Stanów Zjednoczonych z Massachusetts, z ramienia Partii Demokratycznej (od 1962). W chwili śmierci był drugim najdłużej urzędującym członkiem Senatu oraz trzynastym najdłużej urzędującym członkiem Kongresu.

Od ponad roku senator walczył z postępującą chorobą nowotworową (mózgu), przez co był zmuszony do znacznego ograniczenia aktywności politycznej.

Kennedy, najmłodszy i ostatni żyjący brat byłego prezydenta Johna F. Kennedy'ego, był przez wiele lat nieformalnym przywódcą lewego skrzydła Partii Demokratycznej. Ponadto w latach 1969-1971 sprawował funkcję zastępcy przywódcy większości w Senacie, przewodniczącego komisji sprawiedliwości (1979-1981) oraz komisji ds. zdrowia i pracy (1987-1995, 2001, 2001-2003 oraz 2007-2009).

W 1980 roku bez powodzenia ubiegał się o nominację Partii Demokratycznej na prezydenta, ale przegrał z urzędującym Jimmym Carterem. Notabene jako o potencjalnym faworycie mówiono o nim w latach 1968, 1976 i 1984.

Uchodził za jednego z najbardziej liberalnych (czyli w terminologii amerykańskiej lewicowych) mainstreamowych polityków amerykańskich, a zarazem za świetnego negocjatora, który nieraz doprowadził do porozumienia z bardziej konserwatywnymi kolegami w kluczowych sprawach.

Kennedy był jednym z najwcześniejszych przeciwników interwencji w Iraku, a także najbardziej znanych i wpływowych zwolenników wprowadzenia systemu powszechnych ubezpieczeń zdrowotnych. W 2008 roku, jako jeden z pierwszych demokratów z "pierwszego szeregu", poparł kandydaturę obecnego prezydenta Baracka Obamy.

Krzysztof Pacyński

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).