USA: Zmarł senator Edward Kennedy

[2009-08-26 15:07:47]

W wieku 77 lat zmarł Edward "Ted" Kennedy, wieloletni senator Stanów Zjednoczonych z Massachusetts, z ramienia Partii Demokratycznej (od 1962). W chwili śmierci był drugim najdłużej urzędującym członkiem Senatu oraz trzynastym najdłużej urzędującym członkiem Kongresu.

Od ponad roku senator walczył z postępującą chorobą nowotworową (mózgu), przez co był zmuszony do znacznego ograniczenia aktywności politycznej.

Kennedy, najmłodszy i ostatni żyjący brat byłego prezydenta Johna F. Kennedy'ego, był przez wiele lat nieformalnym przywódcą lewego skrzydła Partii Demokratycznej. Ponadto w latach 1969-1971 sprawował funkcję zastępcy przywódcy większości w Senacie, przewodniczącego komisji sprawiedliwości (1979-1981) oraz komisji ds. zdrowia i pracy (1987-1995, 2001, 2001-2003 oraz 2007-2009).

W 1980 roku bez powodzenia ubiegał się o nominację Partii Demokratycznej na prezydenta, ale przegrał z urzędującym Jimmym Carterem. Notabene jako o potencjalnym faworycie mówiono o nim w latach 1968, 1976 i 1984.

Uchodził za jednego z najbardziej liberalnych (czyli w terminologii amerykańskiej lewicowych) mainstreamowych polityków amerykańskich, a zarazem za świetnego negocjatora, który nieraz doprowadził do porozumienia z bardziej konserwatywnymi kolegami w kluczowych sprawach.

Kennedy był jednym z najwcześniejszych przeciwników interwencji w Iraku, a także najbardziej znanych i wpływowych zwolenników wprowadzenia systemu powszechnych ubezpieczeń zdrowotnych. W 2008 roku, jako jeden z pierwszych demokratów z "pierwszego szeregu", poparł kandydaturę obecnego prezydenta Baracka Obamy.

Krzysztof Pacyński

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27.02.2020

20 lutego:

1846 - Początek rewolucji krakowskiej.

1927 - Urodził się Ibrahim Ferrer, kubański wokalista zespołu Buena Vista Social Club.

1999 - Sarah Kane, angielska dramatopisarka, popełniła samobójstwo.

2008 - Parlament Luksemburga przyjął ustawę legalizującą eutanazję.