USA: Zmarł senator Edward Kennedy

[2009-08-26 15:07:47]

W wieku 77 lat zmarł Edward "Ted" Kennedy, wieloletni senator Stanów Zjednoczonych z Massachusetts, z ramienia Partii Demokratycznej (od 1962). W chwili śmierci był drugim najdłużej urzędującym członkiem Senatu oraz trzynastym najdłużej urzędującym członkiem Kongresu.

Od ponad roku senator walczył z postępującą chorobą nowotworową (mózgu), przez co był zmuszony do znacznego ograniczenia aktywności politycznej.

Kennedy, najmłodszy i ostatni żyjący brat byłego prezydenta Johna F. Kennedy'ego, był przez wiele lat nieformalnym przywódcą lewego skrzydła Partii Demokratycznej. Ponadto w latach 1969-1971 sprawował funkcję zastępcy przywódcy większości w Senacie, przewodniczącego komisji sprawiedliwości (1979-1981) oraz komisji ds. zdrowia i pracy (1987-1995, 2001, 2001-2003 oraz 2007-2009).

W 1980 roku bez powodzenia ubiegał się o nominację Partii Demokratycznej na prezydenta, ale przegrał z urzędującym Jimmym Carterem. Notabene jako o potencjalnym faworycie mówiono o nim w latach 1968, 1976 i 1984.

Uchodził za jednego z najbardziej liberalnych (czyli w terminologii amerykańskiej lewicowych) mainstreamowych polityków amerykańskich, a zarazem za świetnego negocjatora, który nieraz doprowadził do porozumienia z bardziej konserwatywnymi kolegami w kluczowych sprawach.

Kennedy był jednym z najwcześniejszych przeciwników interwencji w Iraku, a także najbardziej znanych i wpływowych zwolenników wprowadzenia systemu powszechnych ubezpieczeń zdrowotnych. W 2008 roku, jako jeden z pierwszych demokratów z "pierwszego szeregu", poparł kandydaturę obecnego prezydenta Baracka Obamy.

Krzysztof Pacyński

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1940 - Urodził się Tabaré Vazquez, urugwajski polityk centrolewicowy, lekarz, były prezydent Urugwaju.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.