USA: Zmarł senator Edward Kennedy

[2009-08-26 15:07:47]

W wieku 77 lat zmarł Edward "Ted" Kennedy, wieloletni senator Stanów Zjednoczonych z Massachusetts, z ramienia Partii Demokratycznej (od 1962). W chwili śmierci był drugim najdłużej urzędującym członkiem Senatu oraz trzynastym najdłużej urzędującym członkiem Kongresu.

Od ponad roku senator walczył z postępującą chorobą nowotworową (mózgu), przez co był zmuszony do znacznego ograniczenia aktywności politycznej.

Kennedy, najmłodszy i ostatni żyjący brat byłego prezydenta Johna F. Kennedy'ego, był przez wiele lat nieformalnym przywódcą lewego skrzydła Partii Demokratycznej. Ponadto w latach 1969-1971 sprawował funkcję zastępcy przywódcy większości w Senacie, przewodniczącego komisji sprawiedliwości (1979-1981) oraz komisji ds. zdrowia i pracy (1987-1995, 2001, 2001-2003 oraz 2007-2009).

W 1980 roku bez powodzenia ubiegał się o nominację Partii Demokratycznej na prezydenta, ale przegrał z urzędującym Jimmym Carterem. Notabene jako o potencjalnym faworycie mówiono o nim w latach 1968, 1976 i 1984.

Uchodził za jednego z najbardziej liberalnych (czyli w terminologii amerykańskiej lewicowych) mainstreamowych polityków amerykańskich, a zarazem za świetnego negocjatora, który nieraz doprowadził do porozumienia z bardziej konserwatywnymi kolegami w kluczowych sprawach.

Kennedy był jednym z najwcześniejszych przeciwników interwencji w Iraku, a także najbardziej znanych i wpływowych zwolenników wprowadzenia systemu powszechnych ubezpieczeń zdrowotnych. W 2008 roku, jako jeden z pierwszych demokratów z "pierwszego szeregu", poparł kandydaturę obecnego prezydenta Baracka Obamy.

Krzysztof Pacyński

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

25 marca:

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1918 - Białoruś ogłosiła niepodległość. Powstała Białoruska Republika Ludowa.

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1957 - Przedstawiciele rządów Francji, Włoch, Niemiec, Belgii, Holandii i Luksemburga podpisali Traktaty rzymskie, tworzące Europejską Wspólnotę Gospodarczą (EWG).

1969 - John Lennon i Yoko Ono w Amsterdamie rozpoczęli pierwszą akcję Bed-In for Peace.