Rosja, Białoruś, Ukraina: Obchody rocznicy Rewolucji Październikowej

[2009-11-08 10:35:36]

7 listopada tysiące członków i sympatyków Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej oraz innych ugrupowań lewicowych uczestniczyły w wielu rosyjskich miastach w demonstracjach z okazji 92. rocznicy Rewolucji Październikowej.

W manifestacji w Moskwie uczestniczyło kilkanaście tysięcy osób. Przeszła ona z placu Aleksandra Puszkina ulicą Twerską na plac Teatralny, gdzie przed pomnikiem Karola Marksa odbył się wiec. Uczestnicy protestu skandowali: "Rewolucja, Lenin, socjalizm!", "Niech żyje Rosja Radziecka, Socjalistyczna!" oraz "Kłamstwa o Leninie i Stalinie - na śmietnik historii!".

Demonstrację komunistów poprzedziła parada wojskowa na Placu Czerwonym, upamiętniająca defiladę z 7 listopada 1941 r. Wzięło w niej udział 5 tys. żołnierzy Garnizonu Moskiewskiego i słuchaczy stołecznych akademii wojskowych, ubranych w mundury z lat II wojny światowej. Przez Plac Czerwony przejechały też dwa czołgi T-34.

Na Białorusi blisko 40 działaczy opozycyjnej Białoruskiej Partii Zjednoczonych Lewicowców - Sprawiedliwy Świat (dawniej Partia Komunistów Białorusi) wzięło udział w uroczystości przed pomnikiem Włodzimierza Lenina w Mińsku. Rewolucja miała swoje błędy, ale doprowadziła też do przyjęcia wielu pozytywnych rozwiązań, które służyły robotnikom przez lata - powiedział lider partii Siarhiej Kaliakin.

Kwiaty przed pomnikiem Lenina złożyła także grupa działaczy prorządowej Komunistycznej Partii Białorusi. Z kolei działacze Partii Narodowo-Bolszewickiej złożyli kwiat przed pomnikiem Feliksa Dzierżyńskiego, naprzeciwko siedziby KGB w białoruskiej stolicy. Rewolucja uratowała Rosję od katastrofy - stwierdził aktywista NBP Dmitry Siniak. Rewolucja wpłynęła także na rozwój sztuki i nauki - dodał.

Komunistyczna Partia Ukrainy w oświadczeniu zatytułowanym "Wielki Październik zawsze będzie z nami ponieważ jego idee są nieśmiertelne!" poinformowała, że w tym roku z powodu epidemii grypy zrezygnowała z organizowania demonstracji z okazji rocznicy Rewolucji Październikowej. Kierownictwo partii ograniczyło się do złożenia kwiatów przy pomnikach bohaterów rewolucji.

Szymon Martys

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

26 lutego:

1802 - Urodził się Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczęła się fala masowych strajków solidarnościowych z robotnikami rosyjskimi.

1931 - W Lwowie zmarł Herman Diamand, działacz PPS, poseł.

1938 - Rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych o pozbawieniu obywatelstwa Polaków walczących w Hiszpanii.

1993 - 48-godzinny strajk generalny w Łodzi i sąsiednich miastach. Gł. powodem było niepowołanie w terminie przez rząd pełnomocnika ds. restrukturyzacji regionu łódzkiego.

2013 - W Paryżu zmarł Stéphane Hessel, francuski dyplomata i pisarz polityczny, a także były członek francuskiego ruchu oporu i więzień nazistowskich obozów koncentracyjnych w Dorze i Buchenwaldzie.