Poznań: Demonstracja w obronie Rozbratu

[2010-03-21 12:30:57]

20 marca przed 18.00 rozpoczęła się demonstracja pod hasłem "Rozbrat - decydujące starcie". Wzięło w niej udział ok. 1500-2000 osób, w tym m.in. działacze Federacji Anarchistycznej, Inicjatywy Pracowniczej, Lewicowej Alternatywy, Młodych Socjalistów i "Krytyki Politycznej" oraz wielu gości z zagranicy.

Powodem akcji była mająca się odbyć 26 marca licytacja terenu, na którym znajduje się skłot. Był to również wyraz niezgody na lekceważenie przez władze miasta głosu mieszkańców i na prywatyzację przestrzeni publicznej.

Demonstranci zebrani na Placu Dwóch Krzyży początkowo wysłuchali kilku krótkich przemówień, po czym powoli, w dźwiękach samby, ruszyli w stronę Starego Rynku. Skandowano hasła: "Politycy i deweloperzy, takim świniom nikt nie wierzy!", "Miasto to nie firma!", "Miasto obronimy, deweloperów stąd wygonimy", "Kupując Rozbrat kupujesz kłopoty!" oraz "Rozbrat zostaje".

Ok. 19.30 na jednej z kamienic Starego Rynku, po przemówieniach przedstawicieli Lewicowej Alternatywy oraz skłotu CRK z Wrocławia, wyświetlono trzy krótkie filmy na temat Rozbratu. Były one na bieżąco komentowane przez organizatorów.

Następnie w dymie rac i dźwiękach wysuniętej na czoło demonstracji samby aktywiści udali się na Plac Kolegiacki, gdzie spalono kukłę prezydenta Ryszarda Grobelnego i ostrzelano racami Urząd Miasta oraz wywieszono na nim czarno-czerwoną flagę.

Demonstracja przebiegła spokojnie, policja na krótko zatrzymała kilka osób.

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1952 - W Hopkinsville urodziła się bell hooks ( właśc. Gloria Jean Watkins) amerykańska pisarka, poetka, feministka „trzeciej fali”, jedna z czołowych przedstawicielek czarnego feminizmu.

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.