Lipowicz: "Prawa LGBT? Nie mogę robić tego, czego nie czuję"

[2010-08-05 06:12:46]

W kontekście wypowiedzi nowej RPO (wybranej na to stanowisko z ramienia Platformy Obywatelskiej), przeciwko ustawie o związkach partnerskich osób tej samej płci - na absurd zakrawają gratulacje i deklaracja współpracy, jaką złożyła jej Kampania Przeciw Homofobii. Jej konkurentka - Irena Romaszewska (zgłaszana przez Prawo i Sprawiedliwość), przychylniej wypowiadała się na temat instytucjonalizacji związków jednopłciowych, choć zaakcentowała swój krytyczny stosunek do parad równości, przez co jawiła się bardziej przyjazną tej społeczności kandydatką.

Dawna orędowniczka ustawowych zapisów o "respektowaniu wartości chrześcijańskich" przez media publiczne, Konkordatu między Polską i Watykanem czy "Invocatio Dei" w preambule projektu Konstytucji Europejskiej - okazuje się do tego przeciwniczką równouprawnienia mniejszości seksualnych i ratyfikacji pełnej treści Karty Praw Podstawowych (włącznie z zapisami socjalnymi i pracowniczymi). Mamy więc RPO co najmniej homo-niechętną, klerykalną i bardziej probiznesową, niż prospołeczną. Nie odbiegającą od linii politycznej rzekomo liberalnej PO. Jak widać logo Platformy wystarcza, aby Lipowicz cieszyła się poparciem niektórych działaczy na rzecz praw LGBT..., a może raczej własnych interesów ekonomicznych?

Od dziś już były działacz KPH.

Damian Chodorek

Prof. Irena Lipowicz - nowa Rzecznik Praw Obywatelskich, wybrana z rekomendacji Platformy Obywatelskiej w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej", z 3 sierpnia br. podobnie jak we wcześniejszym publicznym wysłuchaniu przed wyborem na tę funkcję opowiedziała się przeciwko legalizacji związków partnerskich osób tej samej płci, jak również przeciwko ratyfikacji pełnej treści Karty Praw Podstawowych (włącznie z zapisami socjalnymi i pracowniczymi). Lipowicz uchyliła się od odpowiedzi na szczegółowe pytania w sprawach światopoglądowych stwierdzając, że nie może robić tego, czego nie czuje.

W kwestii ustawy o związkach partnerskich, Lipowicz stwierdziła, że w rolę rzecznika wpisana jest twarda apolityczność oraz, że nie widzi potrzeby ustawy o związkach osób tej samej płci. Na razie dyskryminacji nie stwierdziłam - kwitowała. Podczas spotkania z działaczami organizacji pozarządowych 25 maja br., Lipowicz opowiedziała się także przeciwko specjalnej ustawie o równym traktowaniu, a na pytanie czy poprze starania, by rozszerzyć zakaz mowy nienawiści także ze względu na płeć i orientację seksualną odpowiedziała, że w tej chwili nie widzi takiej konieczności.

Prof. Irena Lipowicz została wybrana na Rzecznika Praw Obywatelskich 10 czerwca br. przez Sejm, a 8 lipca br. decyzję tę zatwierdził Senat. Urząd objęła 21 lipca, po złożeniu ślubowania. Jej kontrkandydatką była Irena Romaszewska, rekomendowana przez Prawo i Sprawiedliwość.

Nowo wybrany prezes Kampanii Przeciw Homofobii - Tomasz Szypuła, 23 lipca br., w imieniu członkiń i członków stowarzyszenia, przekazał prof. Lipowicz gratulacje i deklarację współpracy, w związku z wyborem na stanowisko Rzecznika Praw Obywatelskich.

19 lutego:

1861 - W Rosji zniesiono poddaństwo chłopów.

1912 - Urodził się Anton Buttigieg, polityk Maltańskiej Partii Pracy, prezydent Malty w latach 1976-81.

1927 - Zmarł Georg Brandes, duński krytyk literacki, filozof i pisarz, inicjator skandynawskiego antyklerykalizmu, autor książki o Polsce.

1951 - Zmarł André Gide, pisarz francuski, autor m.in. "Lochów Watykanu", noblista.

1956 - Rehabilitacja KPP i jej przywódców.

1976 - Islandia zerwała stosunki dyplomatyczne z Wielką Brytanią.

1985 - Komisja Ochrony Praw Człowieka ONZ uchwaliła rezolucję uznającą syjonizm za formę rasizmu.

1999 - Rozpoczęły się strajki pracowników polskiej służby zdrowia.

2008 - Fidel Castro ogłosił swoją rezygnację z funkcji przewodniczącego kubańskiej Rady Państwa.