Lipowicz: "Prawa LGBT? Nie mogę robić tego, czego nie czuję"

[2010-08-05 06:12:46]

Prof. Irena Lipowicz - nowa Rzecznik Praw Obywatelskich, wybrana z rekomendacji Platformy Obywatelskiej w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej", z 3 sierpnia br. podobnie jak we wcześniejszym publicznym wysłuchaniu przed wyborem na tę funkcję opowiedziała się przeciwko legalizacji związków partnerskich osób tej samej płci, jak również przeciwko ratyfikacji pełnej treści Karty Praw Podstawowych (włącznie z zapisami socjalnymi i pracowniczymi). Lipowicz uchyliła się od odpowiedzi na szczegółowe pytania w sprawach światopoglądowych stwierdzając, że nie może robić tego, czego nie czuje.

W kwestii ustawy o związkach partnerskich, Lipowicz stwierdziła, że w rolę rzecznika wpisana jest twarda apolityczność oraz, że nie widzi potrzeby ustawy o związkach osób tej samej płci. Na razie dyskryminacji nie stwierdziłam - kwitowała. Podczas spotkania z działaczami organizacji pozarządowych 25 maja br., Lipowicz opowiedziała się także przeciwko specjalnej ustawie o równym traktowaniu, a na pytanie czy poprze starania, by rozszerzyć zakaz mowy nienawiści także ze względu na płeć i orientację seksualną odpowiedziała, że w tej chwili nie widzi takiej konieczności.

Prof. Irena Lipowicz została wybrana na Rzecznika Praw Obywatelskich 10 czerwca br. przez Sejm, a 8 lipca br. decyzję tę zatwierdził Senat. Urząd objęła 21 lipca, po złożeniu ślubowania. Jej kontrkandydatką była Irena Romaszewska, rekomendowana przez Prawo i Sprawiedliwość.

Nowo wybrany prezes Kampanii Przeciw Homofobii - Tomasz Szypuła, 23 lipca br., w imieniu członkiń i członków stowarzyszenia, przekazał prof. Lipowicz gratulacje i deklarację współpracy, w związku z wyborem na stanowisko Rzecznika Praw Obywatelskich.

15 sierpnia:

1919 - W Mysłowicach Grenzschutz otworzył ogień do ok. 3 tys. górników i ich rodzin, domagających się zaległych wypłat. W masakrze zginęło 7 polskich górników, 2 kobiety i 13-letni chłopiec, co doprowadziło do strajku generalnego i wybuchu I powstania śląskiego.

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1944 - Rada Jedności Narodowej przyjęła radykalną uchwałę ws. reform społecznych.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1960 - Kongo proklamowało niepodległość.

1969 - USA: Rozpoczął się festiwal w Woodstock.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.