Lipowicz: "Prawa LGBT? Nie mogę robić tego, czego nie czuję"

[2010-08-05 06:12:46]

Prof. Irena Lipowicz - nowa Rzecznik Praw Obywatelskich, wybrana z rekomendacji Platformy Obywatelskiej w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej", z 3 sierpnia br. podobnie jak we wcześniejszym publicznym wysłuchaniu przed wyborem na tę funkcję opowiedziała się przeciwko legalizacji związków partnerskich osób tej samej płci, jak również przeciwko ratyfikacji pełnej treści Karty Praw Podstawowych (włącznie z zapisami socjalnymi i pracowniczymi). Lipowicz uchyliła się od odpowiedzi na szczegółowe pytania w sprawach światopoglądowych stwierdzając, że nie może robić tego, czego nie czuje.

W kwestii ustawy o związkach partnerskich, Lipowicz stwierdziła, że w rolę rzecznika wpisana jest twarda apolityczność oraz, że nie widzi potrzeby ustawy o związkach osób tej samej płci. Na razie dyskryminacji nie stwierdziłam - kwitowała. Podczas spotkania z działaczami organizacji pozarządowych 25 maja br., Lipowicz opowiedziała się także przeciwko specjalnej ustawie o równym traktowaniu, a na pytanie czy poprze starania, by rozszerzyć zakaz mowy nienawiści także ze względu na płeć i orientację seksualną odpowiedziała, że w tej chwili nie widzi takiej konieczności.

Prof. Irena Lipowicz została wybrana na Rzecznika Praw Obywatelskich 10 czerwca br. przez Sejm, a 8 lipca br. decyzję tę zatwierdził Senat. Urząd objęła 21 lipca, po złożeniu ślubowania. Jej kontrkandydatką była Irena Romaszewska, rekomendowana przez Prawo i Sprawiedliwość.

Nowo wybrany prezes Kampanii Przeciw Homofobii - Tomasz Szypuła, 23 lipca br., w imieniu członkiń i członków stowarzyszenia, przekazał prof. Lipowicz gratulacje i deklarację współpracy, w związku z wyborem na stanowisko Rzecznika Praw Obywatelskich.

16 stycznia:

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.