Gujana uznała niepodległość Palestyny

[2011-01-14 12:30:44]

13 stycznia Gujana zdecydowała o oficjalnym uznaniu niepodległości Palestyny w granicach z 1967 roku. Jest to już kolejne państwo w Ameryce Południowej, które podjęło w ostatnim czasie taką decyzję. W grudniu 2010 roku państwo palestyńskie uznały Brazylia, Argentyna, Boliwia i Ekwador, w styczniu 2011 roku zrobiło to Chile, zaś na marzec 2011 roku decyzję taką zapowiada Urugwaj.

Decyzja ta jest zgodna z długotrwałą i niezachwianą solidarnością i zaangażowaniem Gujany w sprawiedliwe i słuszne aspiracje mieszkańców Palestyny celem osiągnięcia prawa do samostanowienia i posiadania własnej ojczyzny, niepodległej, wolnej, dostatniej, w której będą mogli żyć w pokoju i naszym wieloletnim wsparciem dla dwupaństwowego rozwiązania konfliktu izraelsko-palestyńskiego, w którym mieszkańcy obu krajów będą żyć obok siebie - czytamy w oświadczeniu Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Gujana (Kooperacyjna Republika Gujany) to państwo w Ameryce Południowej nad Oceanem Atlantyckim, graniczące z Wenezuelą, Brazylią i Surinamem. Należy do Wspólnoty Narodów (Commonwealth of Nations) i Wspólnoty Karaibskiej (CARICOM). Jest jedynym państwem na kontynencie gdzie językiem urzędowym jest angielski. 43,5 proc. mieszkańców stanowią Hindusi, 30,2 proc. ludność pochodzenia afrykańskiego, 16,7 proc. Kreole, 10 proc. Indianie, istnieje także niewielka społeczność europejska i chińska.

Szymon Martys

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.