Gujana uznała niepodległość Palestyny

[2011-01-14 12:30:44]

13 stycznia Gujana zdecydowała o oficjalnym uznaniu niepodległości Palestyny w granicach z 1967 roku. Jest to już kolejne państwo w Ameryce Południowej, które podjęło w ostatnim czasie taką decyzję. W grudniu 2010 roku państwo palestyńskie uznały Brazylia, Argentyna, Boliwia i Ekwador, w styczniu 2011 roku zrobiło to Chile, zaś na marzec 2011 roku decyzję taką zapowiada Urugwaj.

Decyzja ta jest zgodna z długotrwałą i niezachwianą solidarnością i zaangażowaniem Gujany w sprawiedliwe i słuszne aspiracje mieszkańców Palestyny celem osiągnięcia prawa do samostanowienia i posiadania własnej ojczyzny, niepodległej, wolnej, dostatniej, w której będą mogli żyć w pokoju i naszym wieloletnim wsparciem dla dwupaństwowego rozwiązania konfliktu izraelsko-palestyńskiego, w którym mieszkańcy obu krajów będą żyć obok siebie - czytamy w oświadczeniu Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Gujana (Kooperacyjna Republika Gujany) to państwo w Ameryce Południowej nad Oceanem Atlantyckim, graniczące z Wenezuelą, Brazylią i Surinamem. Należy do Wspólnoty Narodów (Commonwealth of Nations) i Wspólnoty Karaibskiej (CARICOM). Jest jedynym państwem na kontynencie gdzie językiem urzędowym jest angielski. 43,5 proc. mieszkańców stanowią Hindusi, 30,2 proc. ludność pochodzenia afrykańskiego, 16,7 proc. Kreole, 10 proc. Indianie, istnieje także niewielka społeczność europejska i chińska.

Szymon Martys

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 stycznia:

1923 - Klub sejmowy Związku Ludowo-Narodowego (endecja) złożył wniosek w sprawie numerus clausus dla młodzieży żydowskiej na uniwersytetach.

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2006 - Ellen Johnson-Sirleaf została prezydentem Liberii.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.