Gujana uznała niepodległość Palestyny

[2011-01-14 12:30:44]

13 stycznia Gujana zdecydowała o oficjalnym uznaniu niepodległości Palestyny w granicach z 1967 roku. Jest to już kolejne państwo w Ameryce Południowej, które podjęło w ostatnim czasie taką decyzję. W grudniu 2010 roku państwo palestyńskie uznały Brazylia, Argentyna, Boliwia i Ekwador, w styczniu 2011 roku zrobiło to Chile, zaś na marzec 2011 roku decyzję taką zapowiada Urugwaj.

Decyzja ta jest zgodna z długotrwałą i niezachwianą solidarnością i zaangażowaniem Gujany w sprawiedliwe i słuszne aspiracje mieszkańców Palestyny celem osiągnięcia prawa do samostanowienia i posiadania własnej ojczyzny, niepodległej, wolnej, dostatniej, w której będą mogli żyć w pokoju i naszym wieloletnim wsparciem dla dwupaństwowego rozwiązania konfliktu izraelsko-palestyńskiego, w którym mieszkańcy obu krajów będą żyć obok siebie - czytamy w oświadczeniu Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Gujana (Kooperacyjna Republika Gujany) to państwo w Ameryce Południowej nad Oceanem Atlantyckim, graniczące z Wenezuelą, Brazylią i Surinamem. Należy do Wspólnoty Narodów (Commonwealth of Nations) i Wspólnoty Karaibskiej (CARICOM). Jest jedynym państwem na kontynencie gdzie językiem urzędowym jest angielski. 43,5 proc. mieszkańców stanowią Hindusi, 30,2 proc. ludność pochodzenia afrykańskiego, 16,7 proc. Kreole, 10 proc. Indianie, istnieje także niewielka społeczność europejska i chińska.

Szymon Martys

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

1988 - W katastrofie kolejowej transportu wojskowego w Pile zginęło 10 żołnierzy, a 28 zostało rannych.