Gujana uznała niepodległość Palestyny

[2011-01-14 12:30:44]

13 stycznia Gujana zdecydowała o oficjalnym uznaniu niepodległości Palestyny w granicach z 1967 roku. Jest to już kolejne państwo w Ameryce Południowej, które podjęło w ostatnim czasie taką decyzję. W grudniu 2010 roku państwo palestyńskie uznały Brazylia, Argentyna, Boliwia i Ekwador, w styczniu 2011 roku zrobiło to Chile, zaś na marzec 2011 roku decyzję taką zapowiada Urugwaj.

Decyzja ta jest zgodna z długotrwałą i niezachwianą solidarnością i zaangażowaniem Gujany w sprawiedliwe i słuszne aspiracje mieszkańców Palestyny celem osiągnięcia prawa do samostanowienia i posiadania własnej ojczyzny, niepodległej, wolnej, dostatniej, w której będą mogli żyć w pokoju i naszym wieloletnim wsparciem dla dwupaństwowego rozwiązania konfliktu izraelsko-palestyńskiego, w którym mieszkańcy obu krajów będą żyć obok siebie - czytamy w oświadczeniu Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Gujana (Kooperacyjna Republika Gujany) to państwo w Ameryce Południowej nad Oceanem Atlantyckim, graniczące z Wenezuelą, Brazylią i Surinamem. Należy do Wspólnoty Narodów (Commonwealth of Nations) i Wspólnoty Karaibskiej (CARICOM). Jest jedynym państwem na kontynencie gdzie językiem urzędowym jest angielski. 43,5 proc. mieszkańców stanowią Hindusi, 30,2 proc. ludność pochodzenia afrykańskiego, 16,7 proc. Kreole, 10 proc. Indianie, istnieje także niewielka społeczność europejska i chińska.

Szymon Martys

29 maja:

1861 - Zmarł Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1934 - Bojówka Obozu Narodowo-Radykalnego ostrzelała w Warszawie lokal Komitetu Dzielnicowego PPS na Woli; 7 osób rannych.

1945 - Syria: Francuzi zbombardowali Damaszek.

1958 - Zmarł Juan Ramón Jiménez, poeta hiszpański, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1956; w czasie hiszpańskiej wojny domowej popierał Republikę.

1969 - Argentyna: Rewolta Cordobazo w mieście Cordoba.

1993 - Niemcy: W Solingen w wyniku podpalenia domu dla azylantów spłonęło 5 Turczynek.

1994 - Węgierska Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne.

2010 - Szwajcaria: W Lozannie odbył się kogres założycielski Alternatywnej Lewicy.