Gujana uznała niepodległość Palestyny

[2011-01-14 12:30:44]

13 stycznia Gujana zdecydowała o oficjalnym uznaniu niepodległości Palestyny w granicach z 1967 roku. Jest to już kolejne państwo w Ameryce Południowej, które podjęło w ostatnim czasie taką decyzję. W grudniu 2010 roku państwo palestyńskie uznały Brazylia, Argentyna, Boliwia i Ekwador, w styczniu 2011 roku zrobiło to Chile, zaś na marzec 2011 roku decyzję taką zapowiada Urugwaj.

Decyzja ta jest zgodna z długotrwałą i niezachwianą solidarnością i zaangażowaniem Gujany w sprawiedliwe i słuszne aspiracje mieszkańców Palestyny celem osiągnięcia prawa do samostanowienia i posiadania własnej ojczyzny, niepodległej, wolnej, dostatniej, w której będą mogli żyć w pokoju i naszym wieloletnim wsparciem dla dwupaństwowego rozwiązania konfliktu izraelsko-palestyńskiego, w którym mieszkańcy obu krajów będą żyć obok siebie - czytamy w oświadczeniu Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Gujana (Kooperacyjna Republika Gujany) to państwo w Ameryce Południowej nad Oceanem Atlantyckim, graniczące z Wenezuelą, Brazylią i Surinamem. Należy do Wspólnoty Narodów (Commonwealth of Nations) i Wspólnoty Karaibskiej (CARICOM). Jest jedynym państwem na kontynencie gdzie językiem urzędowym jest angielski. 43,5 proc. mieszkańców stanowią Hindusi, 30,2 proc. ludność pochodzenia afrykańskiego, 16,7 proc. Kreole, 10 proc. Indianie, istnieje także niewielka społeczność europejska i chińska.

Szymon Martys

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.