Łódzkie: Roman Kotliński liderem listy Ruchu Palikota

[2011-07-20 15:06:19]

Tak jak się tego można było spodziewać - cyrk ruszył. Lewicowa z nazwy partia startuje do wyborów w porozumieniu z neoliberałem Januszem Palikotem, politykiem będącym sztandarowym przykładem łączenia polityki z biznesem i działania w interesie elit.

Jak widać nienawiść do kleru jest u niektórych silniejsza od wrażliwości społecznej czy jakichkolwiek lewicowych idei. Zapowiadana walka o "wolność gospodarczą" potwierdza, że RACJA staje po stronie neoliberalnej prawicy.

Piotr Ciszewski

Były ksiądz Roman Kotliński będzie liderem łódzkiej listy Ruchu Palikota - informuje lokalne wydanie "Gazety Wyborczej". Jest to nowe ugrupowanie byłego posła PO Janusza Palikota, które zastąpiło Ruch Poparcia, który nie złożył swojego sprawozdania w sprawie źródeł finansowania w 2010 roku, co było powodem wykreślenia go z ewidencji polskich partii politycznych.

Roman Kotliński to jedna z bardziej znanych postaci antyklerykalnego skrzydła lewicy w Polsce. Zasłynął jako autor rozpropagowanej przez "Super Express" kilkutomowej książki "Byłem Księdzem", dzięki której ogromnemu sukcesowi komercyjnemu finansuje swój tygodnik "Fakty i Mity". Jest obecnie jego redaktorem naczelnym, ponadto należy do grona założycieli i pomysłodawców partii Antyklerykalnej Partii Postępu "Racja" (obecnie RACJA Polskiej Lewicy). Był też przez kilka lat członkiem SLD.

Kotliński zapowiada, że jako kandydat w wyborach zamierza prezentować wartości antyklerykalne oraz walczyć o wolność gospodarczą. Niewykluczony jest też start z list Ruchu Palikota kolejnych działaczy związanych z kręgami RACJI PL i "Faktów i Mitów".

Łukasz Drozda

W cieniu konferencji klimatycznej COP 24 – lewicowe spojrzenie na wyzwania środowiska
Wrocław, Hotel Tumski
26 listopada (poniedziałek), godz. 17.30.-20.00
PAŹDZIERNIK ’56 (czym był i czym może być dziś dla lewicy w Polsce)
Wrocław, ul. Kołłątaja 31, I piętro, lokal 11
29 listopada (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Aroue, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - Masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.