Łódzkie: Roman Kotliński liderem listy Ruchu Palikota

[2011-07-20 15:06:19]

Były ksiądz Roman Kotliński będzie liderem łódzkiej listy Ruchu Palikota - informuje lokalne wydanie "Gazety Wyborczej". Jest to nowe ugrupowanie byłego posła PO Janusza Palikota, które zastąpiło Ruch Poparcia, który nie złożył swojego sprawozdania w sprawie źródeł finansowania w 2010 roku, co było powodem wykreślenia go z ewidencji polskich partii politycznych.

Roman Kotliński to jedna z bardziej znanych postaci antyklerykalnego skrzydła lewicy w Polsce. Zasłynął jako autor rozpropagowanej przez "Super Express" kilkutomowej książki "Byłem Księdzem", dzięki której ogromnemu sukcesowi komercyjnemu finansuje swój tygodnik "Fakty i Mity". Jest obecnie jego redaktorem naczelnym, ponadto należy do grona założycieli i pomysłodawców partii Antyklerykalnej Partii Postępu "Racja" (obecnie RACJA Polskiej Lewicy). Był też przez kilka lat członkiem SLD.

Kotliński zapowiada, że jako kandydat w wyborach zamierza prezentować wartości antyklerykalne oraz walczyć o wolność gospodarczą. Niewykluczony jest też start z list Ruchu Palikota kolejnych działaczy związanych z kręgami RACJI PL i "Faktów i Mitów".

Łukasz Drozda

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1980 - Uczestnik misji Sojuz 38 Arnaldo Tamayo Méndez został pierwszym Kubańczykiem w kosmosie.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).

2009 - W wyniku wybuchu metanu kopalni "Wujek-Śląsk" w Rudzie Śląskiej śmierć poniosło 20 górników, 36 zostało rannych.