Łódzkie: Roman Kotliński liderem listy Ruchu Palikota

[2011-07-20 15:06:19]

Tak jak się tego można było spodziewać - cyrk ruszył. Lewicowa z nazwy partia startuje do wyborów w porozumieniu z neoliberałem Januszem Palikotem, politykiem będącym sztandarowym przykładem łączenia polityki z biznesem i działania w interesie elit.

Jak widać nienawiść do kleru jest u niektórych silniejsza od wrażliwości społecznej czy jakichkolwiek lewicowych idei. Zapowiadana walka o "wolność gospodarczą" potwierdza, że RACJA staje po stronie neoliberalnej prawicy.

Piotr Ciszewski

Były ksiądz Roman Kotliński będzie liderem łódzkiej listy Ruchu Palikota - informuje lokalne wydanie "Gazety Wyborczej". Jest to nowe ugrupowanie byłego posła PO Janusza Palikota, które zastąpiło Ruch Poparcia, który nie złożył swojego sprawozdania w sprawie źródeł finansowania w 2010 roku, co było powodem wykreślenia go z ewidencji polskich partii politycznych.

Roman Kotliński to jedna z bardziej znanych postaci antyklerykalnego skrzydła lewicy w Polsce. Zasłynął jako autor rozpropagowanej przez "Super Express" kilkutomowej książki "Byłem Księdzem", dzięki której ogromnemu sukcesowi komercyjnemu finansuje swój tygodnik "Fakty i Mity". Jest obecnie jego redaktorem naczelnym, ponadto należy do grona założycieli i pomysłodawców partii Antyklerykalnej Partii Postępu "Racja" (obecnie RACJA Polskiej Lewicy). Był też przez kilka lat członkiem SLD.

Kotliński zapowiada, że jako kandydat w wyborach zamierza prezentować wartości antyklerykalne oraz walczyć o wolność gospodarczą. Niewykluczony jest też start z list Ruchu Palikota kolejnych działaczy związanych z kręgami RACJI PL i "Faktów i Mitów".

Łukasz Drozda

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

17 czerwca:

1789 - Stan trzeci ogłosił się Zgromadzeniem Narodowym, początek rewolucji we Francji.

1848 - Wiosna ludów: bombardowanie miasta przez wojska austriackie doprowadziło do kapitulacji powstania w Pradze.

1918 - Została założona Łotewska Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza (LSDSP).

1929 - Przybycie do Polski, na zaproszenie PPS, delegacji Międzynarodówki Socjalistycznej na czele z jej przewodniczącym Emilem Vandervelde.

1934 - Władze sanacyjne wydały dekret o utworzeniu w Berezie Kartuskiej "obozu izolacji dla osób zagrażających bezpieczeństwu i porządkowi publicznemu".

1936 - Urodził się Ken Loach, angielski reżyser, marksista, nagrodzony Złotą Palmą w Cannes za film "Wiatr buszujący w jęczmieniu".

1945 - Urodził się Ken Livingstone, polityk lewicowy, długoletni burmistrz Londynu, doradca H. Chaveza.

1991 - RPA: Zniesienie apartheidu

2004 - Zmarł Jacek Kuroń.