Łódzkie: Roman Kotliński liderem listy Ruchu Palikota

[2011-07-20 15:06:19]

Tak jak się tego można było spodziewać - cyrk ruszył. Lewicowa z nazwy partia startuje do wyborów w porozumieniu z neoliberałem Januszem Palikotem, politykiem będącym sztandarowym przykładem łączenia polityki z biznesem i działania w interesie elit.

Jak widać nienawiść do kleru jest u niektórych silniejsza od wrażliwości społecznej czy jakichkolwiek lewicowych idei. Zapowiadana walka o "wolność gospodarczą" potwierdza, że RACJA staje po stronie neoliberalnej prawicy.

Piotr Ciszewski

Były ksiądz Roman Kotliński będzie liderem łódzkiej listy Ruchu Palikota - informuje lokalne wydanie "Gazety Wyborczej". Jest to nowe ugrupowanie byłego posła PO Janusza Palikota, które zastąpiło Ruch Poparcia, który nie złożył swojego sprawozdania w sprawie źródeł finansowania w 2010 roku, co było powodem wykreślenia go z ewidencji polskich partii politycznych.

Roman Kotliński to jedna z bardziej znanych postaci antyklerykalnego skrzydła lewicy w Polsce. Zasłynął jako autor rozpropagowanej przez "Super Express" kilkutomowej książki "Byłem Księdzem", dzięki której ogromnemu sukcesowi komercyjnemu finansuje swój tygodnik "Fakty i Mity". Jest obecnie jego redaktorem naczelnym, ponadto należy do grona założycieli i pomysłodawców partii Antyklerykalnej Partii Postępu "Racja" (obecnie RACJA Polskiej Lewicy). Był też przez kilka lat członkiem SLD.

Kotliński zapowiada, że jako kandydat w wyborach zamierza prezentować wartości antyklerykalne oraz walczyć o wolność gospodarczą. Niewykluczony jest też start z list Ruchu Palikota kolejnych działaczy związanych z kręgami RACJI PL i "Faktów i Mitów".

Łukasz Drozda

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

21 stycznia:

1793 - Decyzją Konwentu zgilotywano obywatela Kapeta, czyli króla Ludwika XVI.

1923 - W Warszawie powstało Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego, organizacja kulturalno-oświatowa związana z PPS i utworzona z inicjatywy I. Daszyńskiego.

1924 - W Moskwie zmarł Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1950 - W Londynie zmarł George Orwell (właściwie Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1968 - Amerykański bombowiec z 4 bombami wodorowymi na pokładzie, rozbił się w pobliżu Grenlandii. Spowodowało to znaczne napięcie pomiędzy Danią a USA.

2006 - W Warszawie powstał Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników (KPiORP).