Łódzkie: Roman Kotliński liderem listy Ruchu Palikota

[2011-07-20 15:06:19]

Tak jak się tego można było spodziewać - cyrk ruszył. Lewicowa z nazwy partia startuje do wyborów w porozumieniu z neoliberałem Januszem Palikotem, politykiem będącym sztandarowym przykładem łączenia polityki z biznesem i działania w interesie elit.

Jak widać nienawiść do kleru jest u niektórych silniejsza od wrażliwości społecznej czy jakichkolwiek lewicowych idei. Zapowiadana walka o "wolność gospodarczą" potwierdza, że RACJA staje po stronie neoliberalnej prawicy.

Piotr Ciszewski

Były ksiądz Roman Kotliński będzie liderem łódzkiej listy Ruchu Palikota - informuje lokalne wydanie "Gazety Wyborczej". Jest to nowe ugrupowanie byłego posła PO Janusza Palikota, które zastąpiło Ruch Poparcia, który nie złożył swojego sprawozdania w sprawie źródeł finansowania w 2010 roku, co było powodem wykreślenia go z ewidencji polskich partii politycznych.

Roman Kotliński to jedna z bardziej znanych postaci antyklerykalnego skrzydła lewicy w Polsce. Zasłynął jako autor rozpropagowanej przez "Super Express" kilkutomowej książki "Byłem Księdzem", dzięki której ogromnemu sukcesowi komercyjnemu finansuje swój tygodnik "Fakty i Mity". Jest obecnie jego redaktorem naczelnym, ponadto należy do grona założycieli i pomysłodawców partii Antyklerykalnej Partii Postępu "Racja" (obecnie RACJA Polskiej Lewicy). Był też przez kilka lat członkiem SLD.

Kotliński zapowiada, że jako kandydat w wyborach zamierza prezentować wartości antyklerykalne oraz walczyć o wolność gospodarczą. Niewykluczony jest też start z list Ruchu Palikota kolejnych działaczy związanych z kręgami RACJI PL i "Faktów i Mitów".

Łukasz Drozda

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).