WikiLeaks: W Polsce trwa prywatyzacja służby zdrowia

[2011-09-15 17:44:28]

Politycy SLD Marek Balicki (na zdjęciu) i Tomasz Kalita przedstawili na konferencji prasowej treść depeszy pochodzącej z ambasady Stanów Zjednoczonych w Warszawie, którą ujawnił portal WikiLeaks.

Depesza jest datowana na 21 stycznia 2010 roku i opisuje przebieg spotkania amerykańskiego ambasadora w Polsce Lee Feinsteina szefem Rady Gospodarczej przy Prezesie Rady Ministrów Janem Krzysztofem Bieleckim, najważniejszym doradcą gospodarczym Donalda Tuska.

Polski sektor służby zdrowia potrzebuje radykalnej restrukturyzacji, ale według Bieleckiego Polacy są sceptycznie nastawieni do »czystego« sektora publicznego w europejskim stylu. Przewiduje prywatyzację części majątku służby zdrowia - czytamy w depeszy. W dokumencie znalazła się też uwaga, iż Bielecki jest zdania, że dla amerykańskich inwestorów z doświadczeniem w branży służby zdrowia jest wiele obiecujących możliwości, a przywództwo USA mogłoby być pomocne w trwającym już teraz częściowym procesie prywatyzacji.

Do tej pory politycy Platformy Obywatelskiej zaprzeczali, że celem reformy służby zdrowia jest jej prywatyzacja.

Bartosz Machalica

Zapraszam

16 lipca:

1896 - Urodził się Trygve Lie, norweski polityk lewicowy, jeden z liderów Partii Pracy. W latach 1946-1952 pełnił funkcję Sekretarza Generalnego ONZ.

1978 - Została założona Partia Socjalistów Katalonii.