CenEA: Program Ruchu Palikota uderzy w najbiedniejszych

[2011-09-30 12:53:14]

Centrum Ekonomicznych Analiz CenEA przeanalizowało, kto najbardziej skorzysta na realizacji programów poszczególnych partii politycznych.

Program Platformy Obywatelskiej jest korzystny dla osób mieszczących się w pięciu najwyższych decylach dochodowych, czyli średnio i dobrze zarabiających. Jednak już koalicyjne Polskie Stronnictwo Ludowe proponuje rozwiązania korzystne dla osób z pięciu najniższych decyli.

Podobną prawidłowość zauważyli eksperci w przypadku programów dwóch głównych partii opozycyjnych Prawa i Sprawiedliwości oraz Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Na realizacji programów obu tych partii najbardziej skorzystają osoby z niższych decyli dochodowych. W przypadku PiS z decyla drugiego i trzeciego. W przypadku realizacji programu SLD najbardziej skorzystają osoby mieszczące się w czterech najniższych decylach.

Co ciekawe określający się mianem formacji lewicowej Ruch Palikota proponuje rozwiązania, które najbardziej uderzą w osoby z najniższego decyla dochodowego. Najmniej na realizacji programu partii Janusza Palikota stracą osoby najbogatsze.

Na rozwiązaniach proponowanych przez Polską Partię Pracy najbardziej zyskają osoby z decyli od trzeciego do szóstego.

Bartosz Machalica

Zapraszam

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.