CenEA: Program Ruchu Palikota uderzy w najbiedniejszych

[2011-09-30 12:53:14]

Centrum Ekonomicznych Analiz CenEA przeanalizowało, kto najbardziej skorzysta na realizacji programów poszczególnych partii politycznych.

Program Platformy Obywatelskiej jest korzystny dla osób mieszczących się w pięciu najwyższych decylach dochodowych, czyli średnio i dobrze zarabiających. Jednak już koalicyjne Polskie Stronnictwo Ludowe proponuje rozwiązania korzystne dla osób z pięciu najniższych decyli.

Podobną prawidłowość zauważyli eksperci w przypadku programów dwóch głównych partii opozycyjnych Prawa i Sprawiedliwości oraz Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Na realizacji programów obu tych partii najbardziej skorzystają osoby z niższych decyli dochodowych. W przypadku PiS z decyla drugiego i trzeciego. W przypadku realizacji programu SLD najbardziej skorzystają osoby mieszczące się w czterech najniższych decylach.

Co ciekawe określający się mianem formacji lewicowej Ruch Palikota proponuje rozwiązania, które najbardziej uderzą w osoby z najniższego decyla dochodowego. Najmniej na realizacji programu partii Janusza Palikota stracą osoby najbogatsze.

Na rozwiązaniach proponowanych przez Polską Partię Pracy najbardziej zyskają osoby z decyli od trzeciego do szóstego.

Bartosz Machalica

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.