CenEA: Program Ruchu Palikota uderzy w najbiedniejszych

[2011-09-30 12:53:14]

Centrum Ekonomicznych Analiz CenEA przeanalizowało, kto najbardziej skorzysta na realizacji programów poszczególnych partii politycznych.

Program Platformy Obywatelskiej jest korzystny dla osób mieszczących się w pięciu najwyższych decylach dochodowych, czyli średnio i dobrze zarabiających. Jednak już koalicyjne Polskie Stronnictwo Ludowe proponuje rozwiązania korzystne dla osób z pięciu najniższych decyli.

Podobną prawidłowość zauważyli eksperci w przypadku programów dwóch głównych partii opozycyjnych Prawa i Sprawiedliwości oraz Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Na realizacji programów obu tych partii najbardziej skorzystają osoby z niższych decyli dochodowych. W przypadku PiS z decyla drugiego i trzeciego. W przypadku realizacji programu SLD najbardziej skorzystają osoby mieszczące się w czterech najniższych decylach.

Co ciekawe określający się mianem formacji lewicowej Ruch Palikota proponuje rozwiązania, które najbardziej uderzą w osoby z najniższego decyla dochodowego. Najmniej na realizacji programu partii Janusza Palikota stracą osoby najbogatsze.

Na rozwiązaniach proponowanych przez Polską Partię Pracy najbardziej zyskają osoby z decyli od trzeciego do szóstego.

Bartosz Machalica

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.