CenEA: Program Ruchu Palikota uderzy w najbiedniejszych

[2011-09-30 12:53:14]

Centrum Ekonomicznych Analiz CenEA przeanalizowało, kto najbardziej skorzysta na realizacji programów poszczególnych partii politycznych.

Program Platformy Obywatelskiej jest korzystny dla osób mieszczących się w pięciu najwyższych decylach dochodowych, czyli średnio i dobrze zarabiających. Jednak już koalicyjne Polskie Stronnictwo Ludowe proponuje rozwiązania korzystne dla osób z pięciu najniższych decyli.

Podobną prawidłowość zauważyli eksperci w przypadku programów dwóch głównych partii opozycyjnych Prawa i Sprawiedliwości oraz Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Na realizacji programów obu tych partii najbardziej skorzystają osoby z niższych decyli dochodowych. W przypadku PiS z decyla drugiego i trzeciego. W przypadku realizacji programu SLD najbardziej skorzystają osoby mieszczące się w czterech najniższych decylach.

Co ciekawe określający się mianem formacji lewicowej Ruch Palikota proponuje rozwiązania, które najbardziej uderzą w osoby z najniższego decyla dochodowego. Najmniej na realizacji programu partii Janusza Palikota stracą osoby najbogatsze.

Na rozwiązaniach proponowanych przez Polską Partię Pracy najbardziej zyskają osoby z decyli od trzeciego do szóstego.

Bartosz Machalica

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.