CenEA: Program Ruchu Palikota uderzy w najbiedniejszych

[2011-09-30 12:53:14]

Centrum Ekonomicznych Analiz CenEA przeanalizowało, kto najbardziej skorzysta na realizacji programów poszczególnych partii politycznych.

Program Platformy Obywatelskiej jest korzystny dla osób mieszczących się w pięciu najwyższych decylach dochodowych, czyli średnio i dobrze zarabiających. Jednak już koalicyjne Polskie Stronnictwo Ludowe proponuje rozwiązania korzystne dla osób z pięciu najniższych decyli.

Podobną prawidłowość zauważyli eksperci w przypadku programów dwóch głównych partii opozycyjnych Prawa i Sprawiedliwości oraz Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Na realizacji programów obu tych partii najbardziej skorzystają osoby z niższych decyli dochodowych. W przypadku PiS z decyla drugiego i trzeciego. W przypadku realizacji programu SLD najbardziej skorzystają osoby mieszczące się w czterech najniższych decylach.

Co ciekawe określający się mianem formacji lewicowej Ruch Palikota proponuje rozwiązania, które najbardziej uderzą w osoby z najniższego decyla dochodowego. Najmniej na realizacji programu partii Janusza Palikota stracą osoby najbogatsze.

Na rozwiązaniach proponowanych przez Polską Partię Pracy najbardziej zyskają osoby z decyli od trzeciego do szóstego.

Bartosz Machalica

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.