Nowy Jork: Aresztowano 700 demonstrantów

[2011-10-02 10:37:13]

1 października wieczorem ponad siedemset osób aresztowano na Moście Brooklińskim w Nowym Jorku. Byli to uczestnicy pokojowego marszu, ci sami, którzy wcześniej od dwóch tygodni okupowali plan w centrum Manhatanu, aby zaprotestować przeciwko dyktatowi Wall Street i antyspołecznym praktykom sektora finansowego. Demonstranci obozowali w Parku Zuccotti’ego.

Po południu 1 października długa kolumna składająca się z kilku tysięcy demonstrantów przeszła ulicami, aby przejść East River mostem, który uważany jest za jeden ze znaków rozpoznawczych Nowego Jorku, i dotrzeć do jednego z parków na Brooklynie. Podczas przemarszu przez most grupa protestujących usiadła na chodniku oraz na jezdni. Dało to pretekst do aresztowań, których dokonała policja bardzo licznie towarzysząca demonstracji. W pewnym momencie około pięciuset uczestników marszu zostało zablokowanych przez policję na moście. Co najmniej jedna niezależna dziennikarka - pisząca dla "The New York Times" Natasha Lennard, znalazła się wśród aresztowanych. Jeden z uczestników marszu - Yaier Heber twierdzi, że członkowie grupy, która usiadła na jezdni chcieli być aresztowani. Jednak zdaniem innych aresztowania nastąpiły po tym, jak policja specjalnie zablokowała marsz i wymusiła znalezienie się jego uczestników na jezdni.

Policja pakowała aresztowanych do najwyraźniej przygotowanych wcześniej autobusów, podczas gdy inni protestujący głośno wyrażali radość, gdy komuś udało się uciec, a także skandowali pod adresem policjantów: "Wypuśćcie ich! Wypuście ich!"

Jak przypomina guardian.co.uk, dzień wcześniej równie wielka demonstracja zakończyła się pod siedzibą główną nowojorskiej policji. Protestowano przeciwko brutalności policji, która podczas demonstracji w poprzedni weekend między innymi użyła gazu pieprzowego. W Internecie pojawiło się wtedy nagranie wideo, na którym widać, jak wyższy rangą funkcjonariusz policji użył gazu pieprzowego przeciwko biorącym udział w demonstracji kobietom.

Tamto wydarzenie sprawiło, że ruch "Occupy Wall Street" (Okupujcie Wall Street) znalazł się w wiadomościach amerykańskich gazet i w programach telewizyjnych. Grupa, która zorganizowała tę akcję przyznaje, że została zainspirowana przez ruchy społeczne w Hiszpanii i przez rewolty w krajach Afryki Północnej. W minionym tygodniu demonstrantów odwiedziły liczne osobistości życia publiczneego, w tym m.in. aktorka Susan Sarandon i twórca filmów krytycznych wobec amerykańskiego kapitalizmu Micheal Moore. W tym tygodniu protestujący spodziewają się poparcia ze strony miejscowych związków zawodowych.

Ruch rozprzestrzenia się na inne miasta USA. 1 października w Los Angeles setki demonstrantów przemaszerowało w kierunku ratusza, by rozpocząć podobną akcje. W Bostonie obozowisko zostało założone na Placu Dewey’a, w pobliżu dzielnicy zajmowanej przez instytucje finansowe. Protestujący mogli tam rozbić szeregi namiotów, co w Nowym Jorku, w Parku Zuccottiego, jest zakazane.

Fot. www.guardian.co.uk

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.