Polacy wolą disco polo niż telewizję Rydzyka

[2012-02-27 20:04:00]

Z analizy KRRiT, przygotowanej na podstawie danych firmy badawczej Nielsen Audience Measurement, wynika, że spośród programów, które uzyskały miejsce na multipleksie cyfrowym (poza największymi kanałami), w styczniu i lutym bieżącego roku największą widownię miały programy muzyczne – emitujący głównie muzykę disco polo kanał Polo TV i Eska TV. Te dwa kanały przyciągały ponad dwa razy większą widownię niż TV Trwam.

Celem analizy było porównanie oglądalności nowych nadawców, wyłonionych w konkursie na pierwszy multipleks, z oglądalnością ubiegającej się o miejsce na nim TV Trwam. W analizie porównano także widownię drugiej telewizji nadającej program o charakterze społeczno-religijnym Religia.tv oraz kanał informacyjno-publicystyczny TTV.

Z analizy wynika, że spośród programów dostępnych na pierwszym multipleksie najwięcej widzów gromadzi Polo TV – średnio 17 tys. (średnia oglądalność programu na minutę). Drugi jest program Eska TV – 13 tys. osób. Zdecydowanie mniej widzów przyciągnął kanał TTV – niespełna 6 tys. Jeszcze mniejszą widownię miały kanały religijne, które nie znajdą się na multipleksie. W styczniu i lutym średnia oglądalność TV Trwam wyniosła ok. 5,7 tys. widzów na minutę, zaś Religia.tv – 4,5 tys.

Techniczną możliwość odbioru programu TV Trwam w styczniu miało ok. 29% ludności Polski, zaś Religia.tv – ok. 52% Program Polo TV mogła w tym czasie oglądać jedna czwarta ludności kraju (25%), Eska TV – jedna trzecia (35%), a TTV – jedna piąta (19%).

Piotr Szumlewicz

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.