Polacy wolą disco polo niż telewizję Rydzyka

[2012-02-27 20:04:00]

Z analizy KRRiT, przygotowanej na podstawie danych firmy badawczej Nielsen Audience Measurement, wynika, że spośród programów, które uzyskały miejsce na multipleksie cyfrowym (poza największymi kanałami), w styczniu i lutym bieżącego roku największą widownię miały programy muzyczne – emitujący głównie muzykę disco polo kanał Polo TV i Eska TV. Te dwa kanały przyciągały ponad dwa razy większą widownię niż TV Trwam.

Celem analizy było porównanie oglądalności nowych nadawców, wyłonionych w konkursie na pierwszy multipleks, z oglądalnością ubiegającej się o miejsce na nim TV Trwam. W analizie porównano także widownię drugiej telewizji nadającej program o charakterze społeczno-religijnym Religia.tv oraz kanał informacyjno-publicystyczny TTV.

Z analizy wynika, że spośród programów dostępnych na pierwszym multipleksie najwięcej widzów gromadzi Polo TV – średnio 17 tys. (średnia oglądalność programu na minutę). Drugi jest program Eska TV – 13 tys. osób. Zdecydowanie mniej widzów przyciągnął kanał TTV – niespełna 6 tys. Jeszcze mniejszą widownię miały kanały religijne, które nie znajdą się na multipleksie. W styczniu i lutym średnia oglądalność TV Trwam wyniosła ok. 5,7 tys. widzów na minutę, zaś Religia.tv – 4,5 tys.

Techniczną możliwość odbioru programu TV Trwam w styczniu miało ok. 29% ludności Polski, zaś Religia.tv – ok. 52% Program Polo TV mogła w tym czasie oglądać jedna czwarta ludności kraju (25%), Eska TV – jedna trzecia (35%), a TTV – jedna piąta (19%).

Piotr Szumlewicz

Zapraszam

16 lipca:

1896 - Urodził się Trygve Lie, norweski polityk lewicowy, jeden z liderów Partii Pracy. W latach 1946-1952 pełnił funkcję Sekretarza Generalnego ONZ.

1978 - Została założona Partia Socjalistów Katalonii.