Anglia: Galloway miażdży Partię Pracy

[2012-03-30 10:57:46]

Znany polityk antywojennej i antyimperialistycznej lewicy, George Galloway, wygrał czwartkowe wybory parlamentarne w okręgu Bradford West w północnej Anglii. Wszystkie sondaże gwarantowały zwycięstwo przedstawicielowi centrolewicowej, opozycyjnej Partii Pracy czyli formacji, która wygrywała w tym okręgu z Konserwatystami nieprzerwanie od 1974 roku. Wybory rozpisano po tym, jak obecny poseł, Marsha Singh, zrezygnował ze sprawowania mandatu z powodów zdrowotnych.

Gallowaya poparło aż 56 proc. wyborców (18,5 tys. głosów) przy relatywnie wysokiej frekwencji (51 proc.). Także popularny w posiadającej jednomandatowe okręgi wyborcze Wielkiej Brytanii wskaźnik wahań poparcia między partiami nie pozostawia złudzeń co do skali porażki Partii Pracy: blisko 37 proc. wyborców, którzy poparli ją w poprzednich wyborach, przeniosło swoje głosy na Gallowaya. Laburzyści mieli wówczas przewagę 5700 głosów, a wczorajsza przewaga Georga Gallowaya to ponad 10 000.

Galloway jest liderem niewielkiego antywojennego i lewicowego ugrupowania Respect. W przeszłości był wieloletnim działaczem Partii Pracy i jej przedstawicielem w parlamencie z dwóch okręgów w Glasgow w Szkocji. W 2003 roku usunięto go z partii za krytykę ataku na Irak i pro-wojennej polityki ówczesnego lidera partii, premiera Tony'ego Blaira.

Galloway już raz odebrał Partii Pracy miejsce w parlamencie, wygrywając w ogólnokrajowych wyborach w 2005 roku we wschodnio-londyńskim Bethnal Green. Galloway wybrał ten okręg, ponieważ kandydatka Partii Pracy była przedstawicielką jej pro-wojennego skrzydła. Przewaga Gallowaya była jednak wówczas niewielka i wyniosła ok. 800 głosów.

Foto: Galloway przemawia po ogłoszeniu wyników w Bradford West w obecności pozostałych kandydatek i kandydatów. Źródło: bbc.co.uk

Krzysztof Kobrzak

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.