Anglia: Galloway miażdży Partię Pracy

[2012-03-30 10:57:46]

Znany polityk antywojennej i antyimperialistycznej lewicy, George Galloway, wygrał czwartkowe wybory parlamentarne w okręgu Bradford West w północnej Anglii. Wszystkie sondaże gwarantowały zwycięstwo przedstawicielowi centrolewicowej, opozycyjnej Partii Pracy czyli formacji, która wygrywała w tym okręgu z Konserwatystami nieprzerwanie od 1974 roku. Wybory rozpisano po tym, jak obecny poseł, Marsha Singh, zrezygnował ze sprawowania mandatu z powodów zdrowotnych.

Gallowaya poparło aż 56 proc. wyborców (18,5 tys. głosów) przy relatywnie wysokiej frekwencji (51 proc.). Także popularny w posiadającej jednomandatowe okręgi wyborcze Wielkiej Brytanii wskaźnik wahań poparcia między partiami nie pozostawia złudzeń co do skali porażki Partii Pracy: blisko 37 proc. wyborców, którzy poparli ją w poprzednich wyborach, przeniosło swoje głosy na Gallowaya. Laburzyści mieli wówczas przewagę 5700 głosów, a wczorajsza przewaga Georga Gallowaya to ponad 10 000.

Galloway jest liderem niewielkiego antywojennego i lewicowego ugrupowania Respect. W przeszłości był wieloletnim działaczem Partii Pracy i jej przedstawicielem w parlamencie z dwóch okręgów w Glasgow w Szkocji. W 2003 roku usunięto go z partii za krytykę ataku na Irak i pro-wojennej polityki ówczesnego lidera partii, premiera Tony'ego Blaira.

Galloway już raz odebrał Partii Pracy miejsce w parlamencie, wygrywając w ogólnokrajowych wyborach w 2005 roku we wschodnio-londyńskim Bethnal Green. Galloway wybrał ten okręg, ponieważ kandydatka Partii Pracy była przedstawicielką jej pro-wojennego skrzydła. Przewaga Gallowaya była jednak wówczas niewielka i wyniosła ok. 800 głosów.

Foto: Galloway przemawia po ogłoszeniu wyników w Bradford West w obecności pozostałych kandydatek i kandydatów. Źródło: bbc.co.uk

Krzysztof Kobrzak

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.