Anglia: Galloway miażdży Partię Pracy

[2012-03-30 10:57:46]

Znany polityk antywojennej i antyimperialistycznej lewicy, George Galloway, wygrał czwartkowe wybory parlamentarne w okręgu Bradford West w północnej Anglii. Wszystkie sondaże gwarantowały zwycięstwo przedstawicielowi centrolewicowej, opozycyjnej Partii Pracy czyli formacji, która wygrywała w tym okręgu z Konserwatystami nieprzerwanie od 1974 roku. Wybory rozpisano po tym, jak obecny poseł, Marsha Singh, zrezygnował ze sprawowania mandatu z powodów zdrowotnych.

Gallowaya poparło aż 56 proc. wyborców (18,5 tys. głosów) przy relatywnie wysokiej frekwencji (51 proc.). Także popularny w posiadającej jednomandatowe okręgi wyborcze Wielkiej Brytanii wskaźnik wahań poparcia między partiami nie pozostawia złudzeń co do skali porażki Partii Pracy: blisko 37 proc. wyborców, którzy poparli ją w poprzednich wyborach, przeniosło swoje głosy na Gallowaya. Laburzyści mieli wówczas przewagę 5700 głosów, a wczorajsza przewaga Georga Gallowaya to ponad 10 000.

Galloway jest liderem niewielkiego antywojennego i lewicowego ugrupowania Respect. W przeszłości był wieloletnim działaczem Partii Pracy i jej przedstawicielem w parlamencie z dwóch okręgów w Glasgow w Szkocji. W 2003 roku usunięto go z partii za krytykę ataku na Irak i pro-wojennej polityki ówczesnego lidera partii, premiera Tony'ego Blaira.

Galloway już raz odebrał Partii Pracy miejsce w parlamencie, wygrywając w ogólnokrajowych wyborach w 2005 roku we wschodnio-londyńskim Bethnal Green. Galloway wybrał ten okręg, ponieważ kandydatka Partii Pracy była przedstawicielką jej pro-wojennego skrzydła. Przewaga Gallowaya była jednak wówczas niewielka i wyniosła ok. 800 głosów.

Foto: Galloway przemawia po ogłoszeniu wyników w Bradford West w obecności pozostałych kandydatek i kandydatów. Źródło: bbc.co.uk

Krzysztof Kobrzak

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.