Barbara Radziewicz nie żyje

[2012-04-15 14:56:25]

15 kwietnia rano w Ełku zmarła Barbara Radziewicz, działaczka lewicowa i szefowa Ogólnopolskiego Związku Bezrobotnych.

Od 1970 roku pracowała w Szpitalu Powiatowym w Gołdapi. Była aktywną działaczką związkową, członkinią władz wojewódzkich i krajowych związków zawodowych pracowników ochrony zdrowia. W 1999 roku odznaczona srebrnym krzyżem związkowym.

W 1998 roku została wybrana radną powiatową z listy SLD. Jak sama oceniała, to co uznawała za sukces, stało się wielką porażką. Po nieudanej walce z lokalnymi liderami SLD o prospołeczny charakter polityki, m.in. w sprawie likwidacji SP ZOZ oraz rozwiązania problemów pracowniczych związanych z restrukturyzacją – odeszła z klubu SLD. Za obronę godności wyrzucanych za bramę pracowników zwolniono ją z pracy, pomimo ochrony z racji podwójnego immunitetu (radnej oraz członka zarządu związku zawodowego). Przez kilka lat była ławniczką oraz społeczną kurator sądową.

Była m. in. sygnatariuszką Ruchu Przeciwko Bezradności Społecznej działającego pod patronatem Rzecznika Praw Obywatelskich oraz współzałożycielką Polskiego Komitetu Europejskiej Sieci Przeciwdziałania Ubóstwu. W 2005 roku została wyróżniona nagrodą "Antyfaszystki roku" przyznanej przez Stowarzyszenie Nigdy Więcej.

Kierowała Ogólnopolskim Związkiem Bezrobotnych zajmującym się m.in. wsparciem osób wykluczonych społecznie. W Ełku prowadziła programy integracji mniejszości romskiej adresowane do dzieci i młodzieży.

Barbara Radziewicz była także działaczką Polskiej Partii Socjalistycznej i OPZZ "Konfederacji Pracy".

Jej pogrzeb odbędzie się w najbliższy wtorek o godz. 15.00 w Ełku.

Grzegorz Ilnicki

Zapraszam

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1972 - Frakcja Czerwonej Armii (RAF) dokonała w zachodnioniemieckim Heidelbergu zamachu na kwaterę główną armii amerykańskiej w Europie.

2013 - Rafael Correa (Alianza PAIS) został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.

2017 - Lenín Moreno (Alianza PAIS) został prezydentem Ekwadoru.

2019 - Zmarł Jan Guz, związkowiec, 2004-19 przewodniczący OPZZ.