Barbara Radziewicz nie żyje

[2012-04-15 14:56:25]

15 kwietnia rano w Ełku zmarła Barbara Radziewicz, działaczka lewicowa i szefowa Ogólnopolskiego Związku Bezrobotnych.

Od 1970 roku pracowała w Szpitalu Powiatowym w Gołdapi. Była aktywną działaczką związkową, członkinią władz wojewódzkich i krajowych związków zawodowych pracowników ochrony zdrowia. W 1999 roku odznaczona srebrnym krzyżem związkowym.

W 1998 roku została wybrana radną powiatową z listy SLD. Jak sama oceniała, to co uznawała za sukces, stało się wielką porażką. Po nieudanej walce z lokalnymi liderami SLD o prospołeczny charakter polityki, m.in. w sprawie likwidacji SP ZOZ oraz rozwiązania problemów pracowniczych związanych z restrukturyzacją – odeszła z klubu SLD. Za obronę godności wyrzucanych za bramę pracowników zwolniono ją z pracy, pomimo ochrony z racji podwójnego immunitetu (radnej oraz członka zarządu związku zawodowego). Przez kilka lat była ławniczką oraz społeczną kurator sądową.

Była m. in. sygnatariuszką Ruchu Przeciwko Bezradności Społecznej działającego pod patronatem Rzecznika Praw Obywatelskich oraz współzałożycielką Polskiego Komitetu Europejskiej Sieci Przeciwdziałania Ubóstwu. W 2005 roku została wyróżniona nagrodą "Antyfaszystki roku" przyznanej przez Stowarzyszenie Nigdy Więcej.

Kierowała Ogólnopolskim Związkiem Bezrobotnych zajmującym się m.in. wsparciem osób wykluczonych społecznie. W Ełku prowadziła programy integracji mniejszości romskiej adresowane do dzieci i młodzieży.

Barbara Radziewicz była także działaczką Polskiej Partii Socjalistycznej i OPZZ "Konfederacji Pracy".

Jej pogrzeb odbędzie się w najbliższy wtorek o godz. 15.00 w Ełku.

Grzegorz Ilnicki

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).