Grecja: Policjanci i faszyści zaatakowali biuro lewicowej partii

[2012-05-25 15:25:43]

Kilkudziesięciu policjantów próbowało wedrzeć się do siedziby jednej z greckich partii lewicowych - Socjalistycznej Partii Robotniczej - SEK.

Incydent nastąpił po tym, jak dziennikarz lewicowej gazety "Solidarność Pracownicza" sfotografował policyjną akcję zatrzymania i przeszukania człowieka na ulicy, podczas której policjanci zachowywali się agresywnie, karząc zatrzymanemu rozebrać się na ulicy włącznie z bielizną. Zatrzymany był imigrantem. Ateńska policja znana jest z brutalności wobec imigrantów.

Policjanci usiłowali zatrzymać dziennikarza, prawdopodobnie chcąc odebrać mu aparat fotograficzny. Zdołał on jednak schronić się w siedzibie SEK, a obecni tam działacze partii zablokowali drzwi. Policjanci kopali w nie, próbując je wyważyć, używając przy tym wulgarnego i agresywnego języka w stosunku do obecnych w biurze członków partii. Co znamienne, do policjantów przyłączyła się grupa faszystów, którzy pomagali kopać w drzwi wykrzykując rasistowskie hasła.

Jeden z przedstawicieli SEK, Panos Garganas, tłumaczył po zajściu mediom, że dobry "wynik wyborczy faszystowskiej partii Złoty Świt, na którą głosowało 50 proc. policjantów w Atenach, spowodował, że policja stała się bardziej prowokacyjna (...) Jeśli policja może robić nalot na siedzibę partii politycznej w trakcie kampanii wyborczej, to jest to przypomnieniem o tym, jak państwo zareaguje na na postępy lewicy (...) To miało miejsce w przeszłości i powinniśmy być w pogotowiu".

SEK wystosowała oświadczenie, w którym łączy zdarzenie z polityką partii rządzących, obarczając je odpowiedzialnością za wzrost poziomu rasizmu w Grecji. Partia wezwała lewicę i związki zawodowe do obrony praw demokratycznych.

Bartłomiej Zindulski

Na zdjęciu: policjant "przeszukuje" imigranta na ulicy. Fot. Solidarność Pracownicza

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - USA: masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.