Grecja: Policjanci i faszyści zaatakowali biuro lewicowej partii

[2012-05-25 15:25:43]

Kilkudziesięciu policjantów próbowało wedrzeć się do siedziby jednej z greckich partii lewicowych - Socjalistycznej Partii Robotniczej - SEK.

Incydent nastąpił po tym, jak dziennikarz lewicowej gazety "Solidarność Pracownicza" sfotografował policyjną akcję zatrzymania i przeszukania człowieka na ulicy, podczas której policjanci zachowywali się agresywnie, karząc zatrzymanemu rozebrać się na ulicy włącznie z bielizną. Zatrzymany był imigrantem. Ateńska policja znana jest z brutalności wobec imigrantów.

Policjanci usiłowali zatrzymać dziennikarza, prawdopodobnie chcąc odebrać mu aparat fotograficzny. Zdołał on jednak schronić się w siedzibie SEK, a obecni tam działacze partii zablokowali drzwi. Policjanci kopali w nie, próbując je wyważyć, używając przy tym wulgarnego i agresywnego języka w stosunku do obecnych w biurze członków partii. Co znamienne, do policjantów przyłączyła się grupa faszystów, którzy pomagali kopać w drzwi wykrzykując rasistowskie hasła.

Jeden z przedstawicieli SEK, Panos Garganas, tłumaczył po zajściu mediom, że dobry "wynik wyborczy faszystowskiej partii Złoty Świt, na którą głosowało 50 proc. policjantów w Atenach, spowodował, że policja stała się bardziej prowokacyjna (...) Jeśli policja może robić nalot na siedzibę partii politycznej w trakcie kampanii wyborczej, to jest to przypomnieniem o tym, jak państwo zareaguje na na postępy lewicy (...) To miało miejsce w przeszłości i powinniśmy być w pogotowiu".

SEK wystosowała oświadczenie, w którym łączy zdarzenie z polityką partii rządzących, obarczając je odpowiedzialnością za wzrost poziomu rasizmu w Grecji. Partia wezwała lewicę i związki zawodowe do obrony praw demokratycznych.

Bartłomiej Zindulski

Na zdjęciu: policjant "przeszukuje" imigranta na ulicy. Fot. Solidarność Pracownicza

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.