Grecja: Policjanci i faszyści zaatakowali biuro lewicowej partii

[2012-05-25 15:25:43]

Kilkudziesięciu policjantów próbowało wedrzeć się do siedziby jednej z greckich partii lewicowych - Socjalistycznej Partii Robotniczej - SEK.

Incydent nastąpił po tym, jak dziennikarz lewicowej gazety "Solidarność Pracownicza" sfotografował policyjną akcję zatrzymania i przeszukania człowieka na ulicy, podczas której policjanci zachowywali się agresywnie, karząc zatrzymanemu rozebrać się na ulicy włącznie z bielizną. Zatrzymany był imigrantem. Ateńska policja znana jest z brutalności wobec imigrantów.

Policjanci usiłowali zatrzymać dziennikarza, prawdopodobnie chcąc odebrać mu aparat fotograficzny. Zdołał on jednak schronić się w siedzibie SEK, a obecni tam działacze partii zablokowali drzwi. Policjanci kopali w nie, próbując je wyważyć, używając przy tym wulgarnego i agresywnego języka w stosunku do obecnych w biurze członków partii. Co znamienne, do policjantów przyłączyła się grupa faszystów, którzy pomagali kopać w drzwi wykrzykując rasistowskie hasła.

Jeden z przedstawicieli SEK, Panos Garganas, tłumaczył po zajściu mediom, że dobry "wynik wyborczy faszystowskiej partii Złoty Świt, na którą głosowało 50 proc. policjantów w Atenach, spowodował, że policja stała się bardziej prowokacyjna (...) Jeśli policja może robić nalot na siedzibę partii politycznej w trakcie kampanii wyborczej, to jest to przypomnieniem o tym, jak państwo zareaguje na na postępy lewicy (...) To miało miejsce w przeszłości i powinniśmy być w pogotowiu".

SEK wystosowała oświadczenie, w którym łączy zdarzenie z polityką partii rządzących, obarczając je odpowiedzialnością za wzrost poziomu rasizmu w Grecji. Partia wezwała lewicę i związki zawodowe do obrony praw demokratycznych.

Bartłomiej Zindulski

Na zdjęciu: policjant "przeszukuje" imigranta na ulicy. Fot. Solidarność Pracownicza

PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolucyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.