Turcja: Protesty przeciwko zaostrzeniu ustawy aborcyjnej

[2012-06-08 17:50:57]

Jak powiedziała Tugba Özay Baki z Feministycznego Kolektywu Stambułu: Jeśli aborcja zostanie zakazana w Turcji, kobiety i tak będą jej dokonywać, ale w warunkach zagrażających zdrowiu i życiu. Ciemne typy zaczną robić interesy na ich desperacji. Polskie doświadczenia pokazują, że ma całkowitą rację.

Trzymamy kciuki za walkę tureckich kobiet, trzeba jednak przyznać, że radykalizm propozycji tureckiego rządu wypada dosyć blado w porównaniu do sytuacji w naszym europejskim, jakże "cywilizowanym" kraju, w którym trudno wyegzekwować zabieg nawet wtedy, gdy zagraża on życiu lub zdrowiu kobiety, a aptekarze odmawiają sprzedaży leków antykoncepcyjnych, o pigułkach "dzień po" nie wspominając.

Małgorzata Anna Maciejewska

Od kilku dni w wielu miastach Turcji mają miejsce wielotysięczne demonstracje kobiet sprzeciwiających się rządowym planom ograniczenia prawa do aborcji. Trzeciego czerwca cztery tysiące kobiet protestowało na ulicach Stambułu niosąc hasła takie jak "Moje ciało, mój wybór", "Aborcja jest prawem" czy "Nie tuszujcie gwałtów". Oburzenie wzbudziła wypowiedź premiera Recepa Tayyipa Erdogana, który stwierdził, że aborcja jest takim samym morderstwem jak zabicie dziecka po porodzie, oraz stwierdzenie ministra zdrowia Recepa Akdaga, że zgwałcone kobiety nie powinny dokonywać aborcji, ale pozwolić, by państwo zatroszczyło się o ich dzieci.

Od 1983 roku aborcja jest w Turcji legalna do 10 tygodnia od poczęcia. Obecnie rząd planuje ograniczyć ten okres do czterech tygodni, co zdaniem stambulskiego ginekologa Mustafy Ziya Günenca oznacza w praktyce zakaz, gdyż na tym etapie aborcja nie może być przeprowadzana zarówno z technicznych, jak i zdrowotnych powodów. Günenc zwraca uwagę, że przed legalizacją w 1983 roku 250 na 10.000 ciąż kończyło się śmiercią matki i 225 z nich miało miejsce, ponieważ kobiety próbowały usunąć ciążę za pomocą drutu, chemikaliów czy ptasich piór.

5 czerwca w Stambule solidarnościowy marsz z kobietami zorganizowała organizacja Wkurzeni Mężczyźni (Irritated Men), która do tej pory zajmowała się problematyką przemocy wobec kobiet, a zwłaszcza honorowymi zabójstwami. Jak mówi aktywista Orhan Cerav, szczególnie oburzyła ich wypowiedź burmistrza Stambułu, Meliha Gökçeka, który stwierdził: Kobiety zabijają swoje dzieci pochodzące z cudzołóstwa. Dlaczego dzieci mają umierać przez te tak zwane matki? Niech one same się lepiej zabiją! Zdaniem Cerava konieczne jest, by właśnie mężczyźni zaprotestowali przeciwko takim stwierdzeniom pokazując, że także oni nie zgadzają się z antyaborcyjną polityką rządu. Kolejną demonstrację zaplanowali na najbliższą niedzielę.

fot. K. Kobrzak. Na zdjęciu protest w mieście Izmit w północno-zachodniej części kraju.

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

3 czerwca:

1837 - W Berdyczowie powstał Związek Ludu Polskiego; dążył do radykalnej reformy stosunków społecznych.

1916 - Sukcesem zakończył się strajk górników Zagłębia Dąbrowskiego przeciwko pracy w niedzielę i święta.

1992 - W Rio de Janeiro rozpoczęła się konferencja "Środowisko i rozwój", znana również jako "Szczyt Ziemi".

1997 - Lionel Jospin z Partii Socjalistycznej został premierem Francji.

2008 - Strajk pracowników Poczty Polskiej.

2015 - Raimonds Vējonis ze Związku Zielonych i Rolników został wybrany przez Sejm na urząd prezydenta Łotwy.