Mairead Corrigan Maguire: Pokojowy Nobel dla UE - mój komentarz

[2012-10-25 14:16:46]

Alfred Nobel był wizjonerem, który uwierzył w zdemilitaryzowany, pokojowy świat. W swoim testamencie ustanowił Nagrodę Pokojową swojego imienia dla tych, którzy pracowaliby na rzecz "budowania braterstwa pomiędzy narodami", "likwidacji lub ograniczenia stałych armii" oraz "organizowania i promowania konferencji pokojowych".

Według testamentu Nobla, Nagroda Pokojowa powinna trafiać do Czempionów Pokoju, czyli tych podmiotów, które pracują na rzecz zastąpienia międzynarodowego porządku opartego na militaryzmie nowym, bazującym na prawie i odrzucającym koncept narodowych sił zbrojnych. Wizją i marzeniem Nobla było, aby potęgę wojen i militaryzmu zwalczyć potęgą prawa. Jestem głęboko przekonana, że przyznanie Nagrody Pokojowej Unii Europejskiej pozostaje w sprzeczności z duchem idei Nobla i dalece odbiega od kryteriów wizji zdemilitaryzowanego, pokojowego świata.

Nie ulega wątpliwości, że Unia Europejska zrobiła wiele przez ostatnie sześćdziesiąt lat na rzecz współpracy i budowania porozumienia między narodami, jednak niestety nie zrobiła prawie nic na rzecz demilitaryzacji Europy. Podczas gdy obecnie Unia Europejska nakłada liczne, ekonomiczne środki antykryzysowe na rozmaite kraje członkowskie, jednocześnie wspiera rosnącą militaryzację Europy poprzez wyrażanie poparcia dla NATO i Stanów Zjednoczonych (winnych zbrodni wojennych w Iraku, Afganistanie i wielu innych miejscach). Kontynuuje również poparcie dla polityki USA w kwestii broni nuklearnej, posiadanej przez sześć krajów unijnych. Wspierana jest także sprzedaż broni z państw Unii (Wielkiej Brytanii, Niemiec i innych) od krajów całego świata. Zamiast wspierania idei rozszerzenia i przestrzegania praw człowieka w Palestynie, Unia Europejska nagrodziła Izrael specjalnym statusem uprzywilejowanego partnera handlowego i wielkimi grantami (finansowanymi w podatków obywateli UE) na rozwój jego programów naukowych związanych z armią i bronią. Unia umożliwia więc Izraelowi kontynuowanie nielegalnej polityki okupacji i apartheidu wobec Palestyńczyków.

Nie mogę poprzeć decyzji o przyznaniu przez Komitet Noblowski – po raz kolejny – politycznej nagrody, zamiast autentycznego wspierania tych ludzi, którzy podejmują bardzo odważne i niekiedy niebezpieczne dla nich samych działania. Działania zmierzające do porzucenia przez ludzkość militarnych stosunków międzynarodowych na rzecz takich, które oparte byłyby na pokojowych procedurach rozwiązywania konfliktów.

Wierzę, że potrzebna jest jakaś reforma Komitetu Noblowskiego. Być może Pokojowa Nagroda Nobla powinna być przyznawana na tych samych zasadach, jak nagrody we wszystkich pozostałych dziedzinach, czyli na podstawie decyzji ekspertów w danej dyscyplinie. Może jest już najwyższy czas, aby również i Nagrodę Pokojową przyznawał komitet złożony z ludzi doświadczonych w prowadzeniu działań pokojowych i specjalistów w zakresie prawa międzynarodowego.

Mairead Corrigan Maguire
tłumaczenie: Bartłomiej Kacper Przybylski

Mairead Corrigan Maguire jest działaczką pokojową z Irlandii Północnej. W 1976 roku – wspólnie z Betty Williams – została uhonorowana Pokojową Nagrodą Nobla.

Artykuł pochodzi z serwisu PeacePeople.com.

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.