IPSOS: Platforma w dół

[2005-04-21 14:52:32]

Według najnowszego sondażu przeprowadzonego przez IPSOS, gdyby wybory do parlamentu odbyły się w pierwszej połowie kwietnia, PiS uzyskałoby - 20 proc. (wzrost o 3 pkt proc.) głosów, PO – 19 proc. (spadek o 6 pkt proc.), Samoobrona – 16 proc. (spadek o 3 pkt proc.), LPR – 11 proc. (wzrost o 1 pkt proc.), PSL – 8 proc. (wzrost o 2 pkt proc.), SLD – 7 proc., UW (PD) – 7 proc. (wzrost o 1 pkt proc.).

Poza parlamentem znalazłyby się Partia Centrum – 3 proc. (wzrost o 1 pkt proc.), SDPL – 3 proc. (spadek o 1 pkt proc.) i Unia Lewicy – 1 proc.

Chęć głosowania deklarowało w tym badaniu 46 proc. dorosłych Polaków. Sondaż przeprowadzono w dniach 9-14 kwietnia na reprezentatywnej grupie 964 dorosłych osób.
Kolejny sondaż w którym spada Platformie. Sondaż wskazuje że społeczeństwo być może już dziś widzi że z rządów tej partii nic dobrego nie będzie. Dodatkowo jeżeli Sejm przegłosuje zmianę ordynacji wyborczej, proponowaną przez PSL, możemy raczej przestać się obawiać rządów POPiSu. Do jesieni jednak jeszcze daleko więc lewica ma jeszcze szanse na porozumienie, aby zablokować samodzielny rząd PO-PiS i jakiekolwiek próby zmiany konstytucji przy współudziale tych partii z populistami z LPR czy Samoobrony.

Robert Falkenberg

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.