Wenezuela: Maduro zaoferował schronienie Snowdenowi

[2013-06-28 08:10:47]

Prezydent Wenezueli, Nicolás Maduro, zadeklarował, że jego kraj jest gotowy przyjąć Edwarda Snowdena, byłego współpracownika CIA i okazać mu "ochronę humanitarną". O tym, że jeśli oskarżany przez USA o szpiegostwo demaskator zwróci się z prośbą o azyl polityczny w Wenezueli, otrzyma ją, informował już wcześniej.

Nikt nas nie prosił o status uchodźcy dla Snowdena. Ale mówię to całemu światu: jeśli ten młody człowiek chce ochrony humanitarnej i uzna, że może przyjechać do Wenezueli, to jesteśmy gotowi chronić tego bohaterskiego człowieka - powiedział Maduro podczas ceremonii wręczenia państwowych nagród dziennikarskich.

Od 23 czerwca Amerykanin najprawdopodobniej przebywa w strefie tranzytowej moskiewskiego lotniska Szeremietiewo, gdzie przyleciał z Hongkongu. Złożył wniosek o azyl polityczny w Ekwadorze i ma szanse na jego pozytywne rozpatrzenie. Jako były informatyk Narodowej Agencji Bezpieczeństwa USA, jest ścigany przez amerykańskie służby po tym jak ujawnił mediom informacje o masowej inwigilacji obywateli przez administrację Baracka Obamy.

Jarosław Klebaniuk

Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.