Wenezuela: Maduro zaoferował schronienie Snowdenowi

[2013-06-28 08:10:47]

Prezydent Wenezueli, Nicolás Maduro, zadeklarował, że jego kraj jest gotowy przyjąć Edwarda Snowdena, byłego współpracownika CIA i okazać mu "ochronę humanitarną". O tym, że jeśli oskarżany przez USA o szpiegostwo demaskator zwróci się z prośbą o azyl polityczny w Wenezueli, otrzyma ją, informował już wcześniej.

Nikt nas nie prosił o status uchodźcy dla Snowdena. Ale mówię to całemu światu: jeśli ten młody człowiek chce ochrony humanitarnej i uzna, że może przyjechać do Wenezueli, to jesteśmy gotowi chronić tego bohaterskiego człowieka - powiedział Maduro podczas ceremonii wręczenia państwowych nagród dziennikarskich.

Od 23 czerwca Amerykanin najprawdopodobniej przebywa w strefie tranzytowej moskiewskiego lotniska Szeremietiewo, gdzie przyleciał z Hongkongu. Złożył wniosek o azyl polityczny w Ekwadorze i ma szanse na jego pozytywne rozpatrzenie. Jako były informatyk Narodowej Agencji Bezpieczeństwa USA, jest ścigany przez amerykańskie służby po tym jak ujawnił mediom informacje o masowej inwigilacji obywateli przez administrację Baracka Obamy.

Jarosław Klebaniuk

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.