Włochy: Margherita Hack nie żyje

[2013-06-30 15:51:32]

W wieku 91 lat zmarła w nocy z piątku na sobotę w Trieście Margherita Hack (na zdjęciu), włoska astrofizyczka, popularyzatorka nauki i działaczka społeczna i na rzecz praw człowieka. Zmarła przebywała w szpitalu, gdzie od pewnego czasu odbywała leczenie z powodu niewydolności serca, odmawiając leczenia chirurgicznego.

W latach 1964-87 kierowała obserwatorium astronomicznym w Trieście, będąc jedną z najbardziej znanych publicznie postaci włoskich nauk ścisłych. Do 1998 r. pracowała też na tutejszym uniwersytecie jako profesorka astronomii. Z uwagi na jej zasługi dla tej nauki jej imię nosi asteroida 8558 Hack, odkryta w 1995 r.

Oprócz tego Hack pełniła jednak przede wszystkim kluczową rolę we włoskich lewicowych ruchach społecznych, będąc ważną figurą w organizacjach walczących skutecznie o legalizację aborcji we Włoszech. Oprócz tego znana była także z zaangażowania na rzecz praw mniejszości seksualnych, starała się również o legalizację prawa do eutanazji. Do jej największych sukcesów należała skuteczna kampania przeciw budowie elektrowni atomowych na terenie Włoch. Była również ateistką, zaangażowaną w krytykę wpływu Watykanu na włoskie życie publiczne, a także od dzieciństwa zaangażowaną wegetarianką i obrończynią praw zwierząt.

W jednym z ostatnich wywiadów telewizyjnych podkreślała, że nie boi się śmierci, chociaż nie wierzy w życie pozagrobowe. Hołd zmarłej złożył już szereg włoskich polityków lewicowych, w tym prezydent Giorgio Napolitano.

Łukasz Drozda

Fot. Wikimedia Commons

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1938 - Urodził się Dean Reed amerykański muzyk rockowy, aktor o lewicowych poglądach, zwany Czerwonym Elvisem. Wyemigrował do NRD.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.