Gigantyczny wzrost majątków najbogatszych Polaków

[2015-02-26 13:22:11]

Dane „Forbesa” pokazują, że kryzys ominął właścicieli największych firm. Rząd zakłada, że w bieżącym roku wpływy do budżetu wyniosą ok. 297 mld zł. Majątek 100 najbogatszych Polaków wynosi więc aż 39% całego budżetu. W 2014 roku wynagrodzenie w gospodarce narodowej wzrosło niewiele ponad 3%, czyli pięciokrotnie mniej niż majątki krezusów. W wielu branżach płace stały w miejscu, a w budżetówce wynagrodzenia są zamrożone od 6 lat. Zarazem od lat wydatki na politykę rynku pracy i politykę rodzinną w Polsce należą do najniższych w Unii Europejskiej. Z drugiej strony podatki dla najlepiej zarabiających są w naszym kraju bardzo niskie. Ponadto wielki biznes korzysta z szeregu ulg, zwolnień i dotacji. Rząd robi więc wszystko, by się żyło się lepiej – milionerom.

Piotr Szumlewicz

„Forbes” opublikował listę najbogatszych Polaków. Pierwsze miejsce przypadło Janowi Kulczykowi, którego majątek wyceniono na 15,1 mld złotych (o 33,6% więcej niż rok wcześniej). Drugie miejsce zajął Zygmunt Solorz-Żak– 11,9 mld zł (wzrost o 11,2%). Na trzecim miejscu znalazł się Michał Sołowow, którego majątek wart jest 7,7 mld zł (wzrost o 11,6%). Kolejne miejsca zajęli: Leszek Czarnecki, Dariusz Miłek, Wiaczesław Smołokowski, Grzegorz Jankilewicz, German Efromovich, Anna Woźniak-Starak i Jerzy Starak oraz Roman Karkosik.

Majątek 100 najbogatszych Polaków wzrósł przez ostatni rok aż o 15% i obecnie wynosi 115,9 mld zł (rok temu 100,8 mld zł). Zestawienie Forbesa obejmuje aktywa biznesowe, udziały w przedsiębiorstwach oraz środki z transakcji. W skład majątku nie są wliczane prywatne środki.

Miliarderów w tym roku dwudziestu, czyli o trzech więcej niż w ubiegłorocznym rankingu. Wtedy, by znaleźć się na liście „Forbesa”, trzeba było mieć w portfelu minimum 240 mln, czyli o 50 mln więcej niż rok wcześniej.

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

4 czerwca:

1844 - Bunt tkaczy śląskich.

1855 - W Paryżu zmarł Jan Alcyato, polski publicysta, uczestnik powstania listopadowego, członek Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, jeden z organizatorów rewolucji krakowskiej.

1912 - Massachusetts jako pierwszy amerykański stan wprowadziło płacę minimalną.

1913 - Brytyjska sufrażystka Emily Davison wpadła pod konia prowadzonego przez króla Jerzego V w trakcie gonitwy Derby. W wyniku odniesionych obrażeń zmarła 4 dni później.

1968 - Zmarł Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof i polityk, którego seminarium o Heglu ukształtowało wiele wybitnych postaci, m.in.: Bataille, Breton, Lacan i Merleau-Ponty.

1971 - W Budapeszcie zmarł György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki, działacz ruchu robotniczego.

2008 - Z powodu awarii systemu chłodzenia w elektrowni jądrowej Krško (Słowenia) Komisja Europejska ogłosiła alarm atomowy.