Gigantyczny wzrost majątków najbogatszych Polaków

[2015-02-26 13:22:11]

„Forbes” opublikował listę najbogatszych Polaków. Pierwsze miejsce przypadło Janowi Kulczykowi, którego majątek wyceniono na 15,1 mld złotych (o 33,6% więcej niż rok wcześniej). Drugie miejsce zajął Zygmunt Solorz-Żak– 11,9 mld zł (wzrost o 11,2%). Na trzecim miejscu znalazł się Michał Sołowow, którego majątek wart jest 7,7 mld zł (wzrost o 11,6%). Kolejne miejsca zajęli: Leszek Czarnecki, Dariusz Miłek, Wiaczesław Smołokowski, Grzegorz Jankilewicz, German Efromovich, Anna Woźniak-Starak i Jerzy Starak oraz Roman Karkosik.

Majątek 100 najbogatszych Polaków wzrósł przez ostatni rok aż o 15% i obecnie wynosi 115,9 mld zł (rok temu 100,8 mld zł). Zestawienie Forbesa obejmuje aktywa biznesowe, udziały w przedsiębiorstwach oraz środki z transakcji. W skład majątku nie są wliczane prywatne środki.

Miliarderów w tym roku dwudziestu, czyli o trzech więcej niż w ubiegłorocznym rankingu. Wtedy, by znaleźć się na liście „Forbesa”, trzeba było mieć w portfelu minimum 240 mln, czyli o 50 mln więcej niż rok wcześniej.

12 sierpnia:

1827 - Zmarł William Blake, angielski pisarz, malarz i rysownik. Potępiał rodzący się kapitalizm.

1898 - USA anektowały Republikę Hawajską.

1941 - Prezydium radzieckiej Rady Najwyższej wydało dekret o amnestii dla obywateli polskich więzionych w ZSRR.

1976 - Liban: Chrześcijańskie milicje zdobyły i zniszczyły obóz dla uchodźców Tal al-Zaatar w Bejrucie.