RSS popiera Grodzką

[2015-03-14 13:06:10]

Piotr Ikonowicz ogłosił w imieniu Ruchu Sprawiedliwości Społecznej poparcie kandydatury Anny Grodzkiej na urząd Prezydenta RP. Jednocześnie Partia Zieloni i RSS zapowiadają podjęcie ścisłej współpracy, której celem ma być zjednoczenie polskiej lewicy.

Informacje te Ikonowicz i Grodzka przekazali podczas konferencji prasowej pod Pałacem Prezydenckim. W imieniu swych partii oboje oświadczyli, że program wyborczy Grodzkiej jest "propozycją najpełniej oddającą istotę problemów społecznych i sposobem na zmniejszenie ubóstwa, poprawę stanu przestrzegania praw człowieka, czy przyjęcie modelu zrównoważonego rozwoju gospodarczego".

RSS i Zieloni zamierzają współpracować zarówno w trakcie kampanii prezydenckiej, jak i podczas wyborów parlamentarnych.

Marek Tobolewski

Piotr Ikonowicz i Anna Grodzka podczas konferencji prasowej / fot. Polska Fair

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.