Wikipedia: Zamiast pozywać do sądu lepiej poprawić lub zgłosić błąd

[2015-07-08 08:15:26]

Tomasz Lis, dziennikarz i publicysta, skrytykował nieprawdziwe informacje o jego ojcu opublikowane w Wikipedii. Serwis wyjaśnił, że nie usunął ich pod wpływem groźby pozwu. - Wikipedia jest społecznością, a nie redakcją. Dlatego trudno byłoby jej całej wytoczyć proces. W przypadku zauważenia błędu w Wikipedii najprościej jest… zwyczajnie go poprawić - wyjaśnił portalowi Wirtualnemedia.pl Krzysztof Machocki, rzecznik Stowarzyszenia Wikimedia Polska.

O tym, że na Wikipedii przez pewien czas znajdował się fałszywy wpis o pochodzeniu ojca, Lis poinformował w poniedziałek na swoim blogu w naTemat.pl. W notce poświęconej dziennikarzowi napisano m.in. że jego ojciec był Białorusinem, który zmienił nazwisko i był etatowym pracownikiem Komitetu Wojewódzkiego PZPR oraz WUSW. - Co z tego jest prawdą? To, że urodziłem się w Zielonej Górze oraz to, że jestem synem Stefana i Wandy. Cała reszta to PIS-owska fałszywka, od wielu miesięcy metodycznie kolportowana na prawicowych forach i we wpisach, na których udzielają się tysiące(to stwierdzenie szefa internetowej kampanii pana Dudy) PIS-owskich internetowych trolli - napisał Lis. Jednocześnie zagroził pozwem wszystkim, którzy będą nadal powielać fałszywe informacje dotyczące jego rodziny. Zapowiedział też interwencję w Wikipedii. W ciągu paru godzin od ukazania się jego wpisu, nieprawdziwe informacje zniknęły z hasła.

Rzecznik prasowy Stowarzyszenia Wikimedia Polska wyjaśnił, że Tomasz Lis jak dotąd nie skontaktował się z Wikipedią. Zaznaczył, że Wikipedia przede wszystkim jest encyklopedią, którą tworzyć może każdy użytkownik Internetu - bez pytania o zgodę czy nawet zakładania konta. - Oznacza to także, że za każde zdanie dodane do Wikipedii odpowiedzialny jest ten użytkownik, który je dodał. Wikipedia jest więc społecznością, a nie redakcją z redaktorem naczelnym, kolegiami, komitetem redakcyjnym i sztywną strukturą. Dlatego trudno byłoby jej całej wytoczyć proces (…) To nie Wikipedia dodała bzdury na temat biografii Tomasza Lisa, tylko anonimowy internauta. I to nie Wikipedia je usunęła, a konkretny wikipedysta. Nie dlatego, że „Wikipedia wystraszyła się procesu sądowego”, a dlatego, że zwyczajnie nie spełniały zasad Wikipedii. Nie były bezstronnie opisanymi faktami popartymi godnym zaufania źródłem - napisał Machocki.

Dodał, że tworzeniem polskojęzycznej wersji Wikipedii (posiadającej ponad 1,1 miliona haseł) zajmuje się grupa kilkuset wolontariuszy. - To oni starają się, by hasła te rozwijać zgodnie z naszymi zasadami, by - zgodnie z zasadą weryfikowalności - informacje dodawane do haseł miały pokrycie w rzetelnych i sprawdzalnych źródłach. To olbrzymia praca, tym większa, że od strony technicznej do Wikipedii równie łatwo jest dodać motywowaną ideologicznie fałszywkę, co rzetelną, poprawną informację (…) Administratorzy projektu nie mają większego wpływu na treść Wikipedii niż dowolny inny czytelnik, ich rola jest czysto techniczna (…)To dzięki takiemu podejściu w długiej perspektywie wikipedystom udaje się wyłapać większość informacji niepopartych źródłami, lub niezgodnych z naszymi standardami, choć czasem zdarza się, że błędna informacja zostanie zauważona dopiero po kilku dniach. Posiadamy również dodatkowe sito w postaci tzw. wersji przejrzanych, czyli sposobu na oznaczanie przez redaktorów z większym dorobkiem poszczególnych wersji danego hasła jako niezawierających widocznych gołym okiem wandalizmów - podkreślił.

Rzecznik prasowy Wikimediów poradził, żeby w przypadku zauważenia błędu w Wikipedii zwyczajnie go poprawić. Jeśli i ta opcja komuś nie odpowiada, może też skontaktować się ze społecznością Wikipedii przez oficjalny adres mailowy, zostawiając wiadomość na stronie dyskusji dowolnego redaktora czy chociażby wykorzystując nasze profile w mediach społecznościowych - stwierdził.

Stowarzyszenie Wikimedia Polska jest organizacją pożytku publicznego, której celem jest wspieranie i promowanie projektów Wikimedia Foundation oraz skupionej wokół nich społeczności. Najpopularniejszym projektem wspieranym przez Stowarzyszenie jest polskojęzyczna Wikipedia, licząca ponad milion haseł. W kwietniu według Megapanelu PBI/Gemius serwis odwiedziło 10,15 mln polskich użytkowników.

jkl

Fot. Wikimedia Commons

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

30 kwietnia:

1793 - We Wrocławiu pruskie wojsko stłumiło powstanie krawców.

1847 - Policja i wojsko pruskie stłumiły rozruchy głodowe w Poznaniu.

1883 - Urodził się Jaroslav Hašek, czeski pisarz, żołnierz Armii Czerwonej.

1885 - Zmarł Jens Peter Jacobsen, duński pisarz i poeta, uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1911 - We Florencji zmarł Stanisław Brzozowski, polski filozof, pisarz, publicysta, krytyk teatralny i literacki; zwolennik materializmu dziejowego, który wprowadził marksizm do myśli polskiej.

1916 - Upadek powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1930 - Urodził się Félix Guattari, francuski psychoterapeuta i filozof. Współtwórca pojęcia "schizoanaliza" i jednego ze znaczeń terminu "ekozofia".

1938 - W Trinidad urodził się Inti Peredo, boliwijski działacz komunistyczny; walczył w oddziale Che Guevary.

1943 - Zmarła Beatrice Webb, brytyjska ekonomistka, socjalistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1950 - W więzieniu w Rawiczu zmarł Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

2011 - Zmarł Ernesto Sábato, argentyński pisarz i myśliciel, autor m.in. książek "Tunel" i "O bohaterach i grobach".