Grecja: Warufakis zapowiedział stworzenie paneuropejskiego ruchu politycznego

[2015-12-27 12:40:24]

Były minister finansów Grecji Janis Warufakis zapowiedział, że w lutym 2016 roku powoła do życia "paneuropejski ruch polityczny", który poprzez dążenie do "demokratyzacji Unii Europejskiej" ma zapobiec rozpadowi Wspólnoty.

W sobotnim wywiadzie dla włoskiego tygodnika "L'Espresso" Warufakis zaznaczył, że nie będzie to partia polityczna, lecz "trzecia opcja", pozwalająca na odrzucenie zarówno tych, którzy w obliczu obecnego kryzysu apelują o "schowanie się w kokonach państw narodowych", jak i tych, którzy "są gotowi podporządkować się antydemokratycznym instytucjom UE".

Zdaniem byłego greckiego ministra Unia rozpadnie się, jeśli utrzymają się obecne szkodliwe tendencje, a proces rozpadu zacznie się od strefy euro. Na razie nie można przewidzieć, gdzie dokładnie powstanie pierwszy wyłom - w Grecji, Włoszech czy gdzieś indziej - zastrzegł Warufakis. Dezintegracja UE będzie jego zdaniem podobna do rozpadu Związku Radzieckiego: wtedy także nikt nie potrafił wskazać, kiedy zacznie się proces zmian, ale jednocześnie wszyscy byli świadomi, że ZSRR nie może przetrwać.

jkl

fot. archiwum

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

12 sierpnia:

1827 - Zmarł William Blake, angielski pisarz, malarz i rysownik. Potępiał rodzący się kapitalizm.

1898 - USA anektowały Republikę Hawajską.

1941 - Prezydium radzieckiej Rady Najwyższej wydało dekret o amnestii dla obywateli polskich więzionych w ZSRR.

1976 - Liban: Chrześcijańskie milicje zdobyły i zniszczyły obóz dla uchodźców Tal al-Zaatar w Bejrucie.