Grecja: Warufakis zapowiedział stworzenie paneuropejskiego ruchu politycznego

[2015-12-27 12:40:24]

Były minister finansów Grecji Janis Warufakis zapowiedział, że w lutym 2016 roku powoła do życia "paneuropejski ruch polityczny", który poprzez dążenie do "demokratyzacji Unii Europejskiej" ma zapobiec rozpadowi Wspólnoty.

W sobotnim wywiadzie dla włoskiego tygodnika "L'Espresso" Warufakis zaznaczył, że nie będzie to partia polityczna, lecz "trzecia opcja", pozwalająca na odrzucenie zarówno tych, którzy w obliczu obecnego kryzysu apelują o "schowanie się w kokonach państw narodowych", jak i tych, którzy "są gotowi podporządkować się antydemokratycznym instytucjom UE".

Zdaniem byłego greckiego ministra Unia rozpadnie się, jeśli utrzymają się obecne szkodliwe tendencje, a proces rozpadu zacznie się od strefy euro. Na razie nie można przewidzieć, gdzie dokładnie powstanie pierwszy wyłom - w Grecji, Włoszech czy gdzieś indziej - zastrzegł Warufakis. Dezintegracja UE będzie jego zdaniem podobna do rozpadu Związku Radzieckiego: wtedy także nikt nie potrafił wskazać, kiedy zacznie się proces zmian, ale jednocześnie wszyscy byli świadomi, że ZSRR nie może przetrwać.

jkl

fot. archiwum

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.