Osiemnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-04 01:20:42]

Osiemnasty numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi raport poświęcony działalności egzorcystów. Kościół katolicki nie przyjął nigdy do wiadomości, że tzw. opętanie jest po prostu jednostką chorobową w psychiatrii i dokonuje na chorych religijnych eksperymentów z opłakanymi niejednokrotnie skutkami. Niektórzy egzorcyści urośli do rangi showmanów i sprowadzili swoje „rzemiosło” do form groteskowych. Wszystko przy milczeniu państwa, które „szanuje uczucia religijne” i powstrzymuje się przed ratowaniem ludzi z rąk fanatyków.

Aktualne wydanie zawiera także wywiad z dr. Tomaszem Witkowskim na temat parapsychologii oraz manipulacji stosowanych przez wróżki i tzw. jasnowidzów. Witkowski opowiada m.in. o badaniach nad osobami, które twierdzą, że mają paranormalne umiejętności. Rzecz niezwykle aktualna w czasach, gdy kwitnie moda na cuda i niezwykłości. W kontekście rozważań nad irracjonalizmem także tekst o tym, że wielka Ameryka boi się w tym sezonie… klaunów! I nie chodzi bynajmniej o Donalda Trumpa i Hillary Clinton! W tym wydaniu znajdziemy także przezabawną satyrę Jana Hartmana na rozmaitych doradców psychologicznych i filozoficznych.

Wydanie zawiera także poradnik dla osób poszukujących bezpiecznego domu opieki dla osoby starszej. Tekst jest swoistym przewodnikiem po gąszczu pułapek i nadużyć, jakie stosuje wobec swoich podopiecznych część przedstawicieli dochodowej branży opiekuńczej. Jak ich uniknąć i jak sprawić, aby koniec życia był naprawdę spokojny i bezpieczny.

O tym ile naprawdę zarabiają Polacy mówi tekst pod wymownym tytułem „Iluzja przeciętnego wynagrodzenia”. Jak to się dzieje, że optymistyczna statystyka rozmija się z realnym życiem?

W bieżącym numerze także dwa wywiady: ze Sławomirem Broniarzem o PiSowskich pomysłach na reformę oświaty oraz z Krzysztofem Grządzielem. Ten ostatni jest jednym ze 100 najbogatszych Polaków i uważa, że… zamożni powinni płacić większe podatki. To głos absolutnie wyjątkowy w Polsce, w której wyścig szczurów przysłonił nie tylko przyzwoite, ale i racjonalne myślenie o gospodarce.

W tym numerze także o lewicowych piłkarzach z Południa oraz – w cyklu na temat lewicowych „bohaterów wyklętych” – o Ignacym Daszyńskim, pierwszym premierze odrodzonej Polski.

Piotr Szumlewicz

30 maja:

1434 - Klęska taborytów w bitwie pod Lipanami. Taboryci żądali zniesienia prywatnej własności, wprowadzenia wspólnoty majątkowej i równości wszystkich wobec prawa.

1814 - Urodził się Michaił Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1915 - W Warszawie urodziła się Maria Jaszczukowa (panieńskie nazwisko Guzicka), działaczka społeczna, posłanka SD, w 1956 roku sprawozdawczyni ustawy o warunkach przerywania ciąży, liberalizującej prawo aborcyjne w Polsce.

1925 - W Chinach powstał Ruch 30 Maja, antyimperialistyczny ruch robotniczy i studencki w 1925 roku, domagający się praw pracowniczych oraz wolności obywatelskich

1926 - Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Parii Socjalistycznej, ujawnił w parlamencie fałszerstwa wyborcze partii faszystowskiej.

1968 - W reakcji na protesty studenckie zachodnioniemiecki Bundestag uchwalił ustawy wyjątkowe, ograniczające wolności obywatelskie i umożliwiające władzy skuteczniejszą walkę z demonstrantami.

2008 - Podczas konferencji w Dublinie 111 państw poparło zakaz używania bomb kasetowych. Polska wstrzymała się od głosu.