Eurostat: Spadek bezrobocia w UE

[2016-12-13 15:34:43]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w październiku bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,1% w październiku 2015 roku do 8,3% w październiku 2016 roku. We wrześniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,4%. W strefie euro poziom bezrobocia w październiku 2016 roku wynosił 9,8%, a rok wcześniej 10,6%.

Najniższe bezrobocie zanotowano na w Czechach – 3,8%, w Niemczech – 4,1% i w Wielkiej Brytanii – 4,7% (dane z sierpnia). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,4% (dane z sierpnia), w Hiszpanii – 19,2% i w Chorwacji – 12,7%.

W okresie październik 2015 rok – październik 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek stopy bezrobocia, w jednym bezrobocie nie zmieniła się, a w 3 wzrosło. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 16,1% do 12,7%) i w Hiszpanii – (z 21,2 do 19,2%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy w Estonii (wzrost bezrobocia z 5,7% we wrześniu 2015 r. do 7,2% we wrześniu 2016 r.).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,3% w październiku 2015 roku do 5,7% w październiku 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 19,9% do 18,4%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,9% oraz w Holandii – 10,5%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 46,5% (w sierpniu) oraz w Hiszpanii – 43,6%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od października 2015 roku do października 2016 roku spadło z 9,0% do 8,2%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,3% do 8,6%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W październiku bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,9% (rok wcześniej 5,0%).

Piotr Szumlewicz

22 lipca:

1879 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.